ГоловнаПолітика

Зеленський має намір досягти справжнього прогресу на Донбасі за півроку, - голова МЗС

Пристайко переконаний, що Заходу необхідно далі тиснути на Росію.

Зеленський має намір досягти справжнього прогресу на Донбасі за півроку, - голова МЗС
Вадим Пристайко
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що президент Володимир Зеленський має намір досягти справжнього прогресу в урегулюванні ситуації на Донбасі протягом найближчих шести місяців.

Про це Пристайко розповів в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt.

Відповідаючи на питання, чого можна очікувати від наступної зустрічі в "нормандському форматі" на рівні лідерів держав і чи є нові ідеї, як можна закінчити війну, голова МЗС сказав: "Президент України Володимир Зеленський хоче досягти справжнього прогресу протягом наступних шести місяців".

При цьому він підкреслив, що врегулювання не досягнути за рахунок здачі українських територій.

Пристайко зазначив, що Заходу необхідно далі тиснути на Росію

"Тому що ми вже не ті українці, яких Путін хотів поставити на коліна п'ять років тому. Зростання економіки в першому півріччі склало 4,6%. Для України це вражаюча цифра, навіть якщо нам і потрібні значно більші темпи зростання. Санкціями Захід нам надав час, і ми його використовували. Набагато могутніша армія, економіка краще функціонує, і досить сильна громадська згуртованість, яка показала себе на останніх виборах, - це ті досягнення, якими ми оперуємо за столом переговорів", - сказав міністр.

Нагадаємо, президент Зеленський очікує від зустрічі з лідерами "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія), яка може відбутися наприкінці вересня чи в жовтні, обміну "всіх на всіх", розведення військ і термінів виведення окупаційних сил.

Раніше представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма висловив побоювання, що на саміті "четвірки" Зеленський буде "один проти трьох" і лідери Франції і Німеччини будуть підштовхувати його до неприйнятних поступок Росії.

Разом із тим спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявив, що Захід готовий допомогти Росії знайти легкий шлях для відступу з окупованих нею українських територій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram