ГоловнаПолітика

Більшість жителів Донбасу вважають "ДНР" і "ЛНР" частиною України

Число тих, хто бачить невизнані утворення частиною Росії, з 2016 року скоротилося більш ніж удвічі.

Більшість жителів Донбасу вважають "ДНР" і "ЛНР" частиною України

Більшість жителів українського Донбасу по обидва боки лінії зіткнення вважає частиною України його райони, які перебувають під контролем проросійських сепаратистів.

Це випливає з опитування, проведеного берлінським Центром східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS) на Донбасі в лютому-березні поточного року. Його результати були оприлюднені у вівторок, 27 серпня, передає Німецька хвиля.

Зокрема, 54,5% респондентів із самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" вважають ці території частиною України. З них 31% (у 2016 році - 35%) хотіли б, щоб невизнані утворення отримали автономний статус у складі України, а 23,5 відсотка (у 2016 році - 20,6%) виступають за повернення територій до складу Донецької і Луганської областей Україна без будь-яких змін.

При цьому 18,3 (у 2016 році - 11,4%) відсотка опитаних у "ДНР" і "ЛНР" хотіли б входження цих утворень до складу Росії без надання їм автономії, а 27,3% (у 2016 році - 33,1%) - з отриманням автономного статусу.

В основній частині Донбасу, яка перебуває під контролем Києва, понад 95 відсотків опитаних вважають "ДНР" і "ЛНР" частиною України. З них 64,7% (у 2016 році - 65,7%) вважають, що має бути відновлено стан перед початком конфлікту на Донбасі. Близько третини (30,7%) респондентів виступили за отримання регіоном автономного статусу в складі України. Три роки тому такі погляди висловили 26,7% жителів.

Число тих, хто бачить невизнані утворення частиною Росії (без надання автономії), з 2016 року скоротилося більш ніж удвічі - з 5 до 2,3%, зазначають експерти берлінського центру. Ідею отримання "ДНР" і "ЛНР" автономного статусу в складі Росії підтримують 2,3% (у 2016 році - 2,6%) жителів Донбасу, контрольованого Києвом.

Результати опитування, проведеного через п'ять років після початку конфлікту на сході України, є важливою поправкою до офіційної риторики російської влади, підкреслює директор ZOiS Гвендолін Зассе.

Росія в березні 2014 року анексувала український півострів Крим і вважає його своєю територією. Київ і більшість країн світу анексію української території не визнають. Незабаром після анексії Криму США, Євросоюз, Австралія, Нова Зеландія і Канада ввели в дію перший пакет санкцій проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram