ГоловнаПолітика

Радник Зеленського прогнозує проведення наступних виборів президента онлайн

"Ми хочемо дати людям інструменти прямої демократії".

Радник Зеленського прогнозує проведення наступних виборів президента онлайн
Михаил Федоров
Фото: Lb.ua

Позаштатний радник президента Володимира Зеленського Михайло Федоров прогнозує, що наступні президентські вибори можуть проходити онлайн.

Про це він повідомив в інтерв'ю виданню "Liga.net".

"У нас уже зараз є проект The Vote. На першому етапі це будуть опитування, завдяки яким президент, прем'єр та інші будуть дізнаватися реальну думку жителів країни. Причому система ідентифікації реалізована через Mobile ID, електронний підпис, Bank ID. Ми хочемо дати людям інструменти прямої демократії. А паралельно, звичайно ж, потрібно розвивати способи електронної взаємодії з державою, формувати цю культуру", - сказав Федоров.

"Також із часом хочемо впровадити технологію Smart ID, коли електронний підпис зберігається на смартфоні. Частина ключа зберігається в хмарі, частина - на смартфоні в додатку. Тут уже не залежиш від оператора. А Bank ID не підходить для більшості послуг", - додав він.

На питання, коли саме українці зможуть проголосувати онлайн, Федоров відповів, що на наступних виборах президента, а можливо - і на місцевих.

"Точно на наступних президентських виборах. Але я буду робити все, щоб, можливо, пілотно, можливо, повноцінно були і місцеві вибори", - сказав радник Зеленського.

"Ми для цього повинні підготуватися інфраструктурно, з погляду кібербезпеки, а також ментально. До президентських точно повинні встигнути. А опитування - можливість привчити людей усе це використовувати", - додав Федоров.

Нагадаємо, раніше Зеленський доручив Кабінету Міністрів забезпечити створення єдиного вебпорталу електронних послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram