ГоловнаПолітика

Зеленський розкритикував керівництво Одеського порту

Президент звернув увагу, що доходи порту зменшилися, а зарплати багаторазово збільшилися.

Зеленський розкритикував керівництво Одеського порту
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський різко розкритикував діяльність керівництва Одеської філії АМПУ і ДП "Одеський морський порт" у зв'язку з погіршенням показників роботи порту.

Про це він заявив під час наради з розвитку морських портів в Одесі, повідомляють Українські новини.

Президент зазначив, що в порту почув про "нормальний стан справ", хоча сам він має дещо іншу інформацію. "А можна почути конкретні речі? Що тут взагалі відбувається? Не політичною мовою, а предметною?", - звернувся до присутніх Глава держави.

Президент звернув увагу, що доходи порту зменшилися, а зарплати, як і адміністративні витрати багаторазово збільшилися.

"Доходи в 2015 році -1 млрд грн, в 2018 - 421 млн, чистий прибуток в 2015 року становив 397 млн грн з 1 млрд, а в 2018 році - вже 19,2 млн грн. Зарплата директорату дуже цікава: в 2015 - 14 тис грн, а в 2018 - 192 тис грн. Може, ви (звертаючись до керівництва порту - ред.) скажете, що все нормально? Але мені здається, що щось не те", - підкреслив Глава держави.

Зі свого боку, заступник керівника Офісу президента України Олексій Гончарук підкреслив, що Одеський порт за останні три роки втратив 15% вантажопотоку, а цифри за останні три роки демонструють негативні тенденції. "Вони показують, що прибутковість і чистий прибуток порту впали в 16 разів. Ми бачимо, що ефективність зменшується, а витрати зростають. У нас величезна кількість сигналів, що в морському порту діяльність здійснюється далеко не завжди в інтересах держави. Нас дуже цікавить практика, коли державні буксири віддаються (в оренду - ред.) за півціни приватним компаніям погодинно. Нас дуже цікавить, що єдиний в'їзд на державний порт контролює приватна компанія", - зазначив Олексій Гончарук.

Присутні на нараді перший заступник голови Одеської філії АМПУ Олександр Зубик і в.о. директора ДП "Одеський морський торговельний порт" Віктор Войтко не змогли відповісти на питання Президента і пояснити причини погіршення роботи порту. Негативну динаміку керівники порту пов'язують виключно з тим, що Держпорт не займається стивідорною діяльністю і роботою приватних компаній.

У той же час на нараді був відсутній глава Одеської філії АМПУ Ігор Ткачук, який, за інформацією його першого заступника, не зміг вчасно пройти митний контроль і затримався в дорозі.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський запропонував призупинити перевірки Держекоінспекції в морських портах України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram