ГоловнаПолітика

МЗС звернулося до "компетентних органів" через участь угорського міністра у виборчій кампанії на Закарпатті

Міністр закордонних справ Угорщини взяв участь у публічних заходах на запрошення кандидата в депутати Брензовича.

МЗС звернулося до "компетентних органів" через участь угорського міністра у виборчій кампанії на Закарпатті
Петер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України звернеться до компетентних органів України з проханням дати правову оцінку участі міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто в низці публічних заходів у Закарпатській області на запрошення кандидата в народні депутати Василя Брензовича. Про це повідомила пресслужба відомства.

"Ігноруючи відповідні рекомендації МЗС України, міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто 16 липня 2019 року завітав у м.Берегово Закарпатської області України, де взяв участь у низці публічних заходів. В офіційній ноті посольства Угорщини в Україні зазначено, що цей візит Сіярто зробив на запрошення народного депутата України Брензовича, який є кандидатом у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради України", - сказано в коментарі МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві наголошують, що закон про вибори народних депутатів забороняє іноземцям та особам без громадянства брати участь у публічних заходах на підтримку кандидата чи партії, які балотуються на виборах.

"Ст.41 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року передбачає, що всі особи, які користуються дипломатичними привілеями та імунітетами, зобов'язані поважати закони і постанови держави перебування. Вони також зобов'язані не втручатися у внутрішні справи цієї держави. МЗС звернеться до компетентних органів України з проханням дати правову оцінку цій ситуації", - повідомили в МЗС.

Нагадаємо, раніше МЗС України висловило стурбованість зустріччю прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з главою Товариства угорської культури Закарпаття, народним депутатом України Василем Брензовичем у Будапешті, низкою візитів у Закарпатську область офіційних осіб Угорщини і публічними заявами агітаційного характеру з боку угорських чиновників на підтримку цього й інших кандидатів на виборах до Верховної Ради 21 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram