ГоловнаПолітика

Кум дружини Медведчука, який балотується від "Слуги народу", не має права йти в Раду, - "Схеми"

Андрій Холодов понад 200 днів упродовж року не був в Україні.

Кум дружини Медведчука, який балотується від "Слуги народу", не має права йти в Раду, - "Схеми"
Андрей Холодов
Фото: Радио Свобода

Кум дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко Андрій Холодов, який іде в Раду під 22 номером від партії "Слуга народу" більше як 200 днів протягом року перебував за межами України, отже, не має права балотуватися в нардепи.

Журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" дізналися від джерел у Прикордонслужбі, що Холодов "живе на дві країни" - в Австрії та Україні.

"Найбільш показовий 2015 рік: Андрій Холодов не менше як 204 дні протягом того року перебував за межами України. Журналісти проаналізували дані його перельотів з початку січня по кінець грудня, переважна більшість яких - до Відня. В елітному районі австрійської столиці, як розповідали "Схеми", сім'я Холодова має віллу за 6 млн євро", - йдеться в матеріалі.

Водночас згідно із законом "Про вибори народних депутатів України" ним може бути обраний українець, який проживає на батьківщині протягом останніх 5 років. Своєю чергою, закон "Про громадянство України" визначає безперервне проживання як таке, якщо разовий виїзд особи за кордон у приватних справах не перевищує 90 днів, а в сумі за рік - 180 днів.

Таким чином, Холодов порушує вимогу виборчого законодавства, яка забороняє балотуватися в депутати особам, що не проживали в Україні останні 5 років.

Сам Холодов на прохання журналістів про коментарі не відповів.

Джерела журналістів серед учасників ринку називають Андрія Холодова "тіньовим бізнесменом", який заробляє на роздрібній торгівлі сигаретами в столичних кіосках. Зокрема, активісти руху "Чесно" простежили і формальний зв'язок Андрія Холодова з підприємствами, види діяльності яких пов'язані з утриманням МАФів.

Офіційно Андрій Холодов є бенефіціаром заводу "Ефкон-вікна" в столиці. Цей завод виробляє алюмінієвий профіль та інші будівельні конструкції з цього металу.

Водночас, за даними журналістів, у списку "Слуги народу" Холодов зазначений як підприємець і благодійник.

Раніше Центральна виборча комісія надіслала партії "Слуга народу" лист з інформацією про ймовірне подвійне громадянство або непроживання в Україні протягом останніх 5 років чотирьох кандидатів у народні депутати, серед яких і Андрій Холодов. При цьому ЦВК не вимагає від партії відповіді на своє звернення.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram