ГоловнаПолітика

У Росії висунули остаточне обвинувачення всім 24 українським військовополоненим морякам

Імовірно, наступного тижня їм буде продовжено запобіжний захід.

У Росії висунули остаточне обвинувачення всім 24 українським військовополоненим морякам
Фото: EPA/UPG

Слідче управління ФСБ Росії висунуло обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

"Висунення обвинувачення в остаточній редакції означає завершення слідчих дій, пов'язаних зі збором і процесуальним закріпленням доказів. Наступна стадія - ознайомлення з матеріалами кримінальної справи", - написав Полозов у фейсбуці.

Він уточнив, що останнім обвинувачення в ході сьогоднішніх слідчих дій було висунуто моряку Андрію Артеменку.

За словами адвоката, імовірно, наступного тижня слідство звернеться до Лефортовського районного суду Москви з клопотанням про продовження строку тримання під вартою щодо всіх військовополонених. Попередня дата судових засідань щодо продовження запобіжного заходу - 17 липня.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доправили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони й перебувають досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон у листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, у якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвав цю пропозицію Росії неприйнятною та відхилив.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер назвав пропозицію Росії щодо моряків пасткою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram