ГоловнаПолітика

КС зареєстрував подання депутатів про неконституційність мовного закону

Закон про державну мову може набути чинності 16 липня, крім окремих положень.

КС зареєстрував подання депутатів про неконституційність мовного закону
Фото: politeka.net

Конституційний Суд отримав подання 51 народного депутата, які вимагають визнати неконституційним закон про державну мову. Про це повідомляє прес-служба суду.

"До Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" від 25 квітня 2019", - сказано в повідомленні.

Уповноваженими авторами є депутати Ради від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков і співголова фракції "Опозиційний блок" в Раді Вадим Новинський. Більшість ініціаторів подання - депутати від фракції "Опозиційний блок".

Депутати стверджують, що закон "порушує конституційне право громадян на використання рідної мови" і дискримінує російськомовних громадян. Крім того, депутати посилаються на порушення під час розгляду законопроекту, зокрема про факти неперсонального голосування депутатів.

Парламентарії просять КСУ невідкладно розглянути подання і визнати закон неконституційним.

Нагадаємо, 25 квітня Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", поправки до якого розглядалися з 28 лютого. 14 травня парламент відхилив чотири постанови, які блокували підписання мовного закону, після чого Парубій підписав документ просто на трибуні Ради. 15 травня закон підписав президент Петро Порошенко, а 16 травня документ був опублікований в "Голосі України". Закон набуває чинності через два місяці після публікації, крім окремих положень, які набудуть чинності через 6, 12, 18 і більше місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram