ГоловнаПолітика

Порошенко: особисто проти мене жодна кримінальна справа не порушена

Факти, на підставі яких відрито кримінальні провадження, він називає державною позицією.

Порошенко: особисто проти мене жодна кримінальна справа не порушена
Фото: Макс Левин

Екс-президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко стверджує, що особисто проти нього не порушено жодної кримінальної справи, а факти які лягли в основу кримінального провадження, "є прикладами державної позиції". Про це він заявив в ефірі телеканалу "Україна".

"Факт перший. Це кримінальна справа за те, що я як Верховний головнокомандувач віддав наказ на контрнаступ. Внаслідок ефективних дій Збройних сил України, добровольців, волонтерів, виконуючи мій наказ президента України, було звільнено 2/3 окупованої території Донбасу. І для мене кримінальна справа за наказ про контрнаступ - це як орден "За заслуги" III ступеня", - сказав Петро Порошенко.

За його словами, друга кримінальна справа була порушена за фактом видання наказу для групи військових кораблів ВМС України вирушити з Одеси на ротацію для забезпечення захисту Азовського узбережжя Маріуполя. Проходження кораблів повинно було відбутися по українській Керченській протоці, згідно з Конвенцією ООН: "Деякі втікачі, які п'ять років переховувалися за кордоном, зараз, вже після завершення моїх повноважень, повернулися, звернулися в правоохоронні органи, щоб за цей наказ порушити другу кримінальну справу. Це як орден "За заслуги" II ступеня. Я пишаюся кожним таким зверненням, бо на посту президента я робив все для того, щоб захистити суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України", - наголосив Петро Порошенко.

"Третій факт - звернення Юлії Тимошенко щодо української газотранспортної системи. Точно скажу, що не Тимошенко коментувати газові питання. А, може, навпаки - адже саме вона в 2009 році підписала контракт, у результаті якого Україні було завдано збитків більш ніж на $40 млрд. І саме в результаті моїх дій і дій моєї команди позов на $4,6 млрд був виграний в Стокгольмському арбітражі, була забезпечена енергетична незалежність нашої держави - коли завдяки нашій команді ми домовилися про початок переговорів про енергетичний союз України з ЄС. Я твердо переконаний: все, що ми зробили, треба обов'язково компетентно і професійно продовжувати.

Останнє, що хочу зазначити: інформація про продаж або зміну власності ГТС точно брехня і точно не відповідає дійсності", - наголосив Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram