ГоловнаПолітика

Підгрупа з безпеки в ТКГ не змогла узгодити "хлібне перемир'я" (оновлено)

Також не вдалося досягти домовленості з розведення сил в районі Станиці Луганської.

Підгрупа з безпеки в ТКГ не змогла узгодити "хлібне перемир'я" (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Українська сторона тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі вважає необхідною політичну волю лідерів країн "нормадского формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) для прогресу в реалізації мінських домовленостей. Про це написала Дарія Оліфер - прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми - за підсумками сьогоднішньої зустрічі в Мінську.

"Виконання блоку питань з безпеки є точкою відліку для імплементації Мінських домовленостей. Введення режиму тиші могло б змінити на краще ситуацію з безпекою на Донбасі, перш за все, для мирних жителів, які живуть по обидва боки лінії зіткнення. Однак загострення, яке спостерігалося протягом останніх днів, заважає цій мирній ініціативі... Для істотного прогресу в роботі ТКГ потрібна політична воля лідерів країн Нормандської четвірки. Така зустріч могла б дати суттєвий імпульс для прогресу за всіма напрямами реалізації Мінських домовленостей", - написала вона.

Вона нагадала, що підгрупі з питань безпеки доручено опрацювати підготовку до так званого "хлібного перемир'я".

За її словами, під час засідання Кучма знову акцентував на тому, що всі кроки повинні бути обопільними, а перегляд рішення України про торговельні обмеження можливий тільки після повернення українських активів.

"Окремо українська сторона наголосила на неприпустимості видачі паспортів РФ жителям ОРДЛО. Такі дії блокують Мінський процес і ставлять під загрозу подальший процес мирного врегулювання", - написала Оліфер.

Заяв про обіцяний "новий план" врегулювання ситуації і розведення сил в районі Станиці Луганської на цей час немає.

Оновлення. У Мінську не змогли домовитися про нове "хлібне" перемир'я на Донбасі, передає Радіо Свобода.

"Незважаючи на очевидну зацікавленість сторін в так званому "хлібному" перемир'ї, вони не змогли дійти згоди щодо тексту спільної заяви", - заявив представник ОБСЄ на переговорах посол Мартін Сайдік.

Він висловив надію, що це відбудеться до 2 липня, коли відбудеться наступне засідання групи в Мінську.

Повідомляється, що сторонам також не вдалося досягти домовленості з розведення сил і засобів ураження в районі Станиці Луганської.

Нагадаємо, на першому засіданні ТКГ в "оновленому" складі сторони домовилися про розробку нового механізму покрокового припинення вогню, обговорювалося також нібито зняття економічної блокади з ОРДЛО. За заявами, зробленими офіційними особами, Генпрокуратура завела три кримінальні провадження. Пізніше представники ТКГ спростували чутки про зняття блокади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram