ГоловнаСуспільствоВійна

ТКГ розробить "новий механізм" для покрокового припинення вогню (оновлено)

Кучма запропонував «не стріляти у відповідь".

ТКГ розробить "новий механізм" для покрокового припинення вогню (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Представники Тристоронньої контактної групи в Мінську домовилися розробити механізм покрокового припинення вогню на Донбасі. Про це за підсумками засідання повідомив представник України в ТКГ Леонід Кучма, передає "Громадське".

За його словами, діалог був "більш конструктивним порівняно з попередніми роками".

Новий механізм припинення вогню повинна розробити група з питань безпеки до 19 червня.

Також сторони домовилися про розведення сил біля Станиці Луганської - тут протягом семи днів повинен запанувати режим тиші.

Кучма розповів, що на засіданні порушували питання військовополонених, зокрема моряків, яких РФ незаконно затримала в листопаді 2018 року, і питання відновлення водопостачання.

"Що стосується обміну військовополонених або незаконно утримуваних - я не можу сказати, що завтра буде принципове рішення, але я чітко знаю, що ці питання почнуть вирішуватися: скільки на скільки і так далі", - сказав він.

Оновлення. Леонід Кучма в Мінську заявив, що, складаючи угоду про введення в районі бойових дій на Донбасі режиму тиші, треба внести пункт, що забороняє ведення вогню у відповідь.

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі повідомив, що серед домовленостей - зазначення не тільки часу початку "режиму тиші", а й механізму його впровадження, передає прес-служба президента.

"Це принципово. Оскільки жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього "режиму тиші". Повинно бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також введено заборону на обстріл цивільних об'єктів - шкіл, дитячих садків", - підкреслив Кучма.

Нагадаємо, Леонід Кучма вийшов з переговорного процесу в Мінську в жовтні 2018 року. 3 червня президент Зеленський знову призначив Кучму вести переговори з Росією з питань звільнення Донбасу та Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram