ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

В анексованому Криму ФСБ влаштувала облаву на 9 будинків Свідків Єгови

Проти 52-річного члена організації порушили кримінальну справу за статтею "Організація діяльності екстремістської організації".

В анексованому Криму ФСБ влаштувала облаву на 9 будинків Свідків Єгови
Фото: lenta.ru

Увечері 4 червня 2019 року ФСБ провело обшуки в 9 будинках Свідків Єгови. Про це повідомляє ресурс "Свидетели Иеговы в России".

У результаті обшуків затримали 52-річного Віктора Сташевського, але наступного дня його відпустили під підписку про невиїзд. Крім того, проти нього порушили кримінальну справу за статтею "Організація діяльності екстремістської організації" (ч. 1 ст. 282.2 КК РФ).

Зазначають, що мінімум в одному випадку силовики зламали двері і вторглися у квартиру, коли там не було господарів. Під час обшуків вилучали жорсткі диски комп'ютерів, телефони, планшети. Вранці віруючих викликали на допит до слідчого ФСБ.

Незадовго до обшуків мешканці однієї з квартир запідозрили шпигунську діяльність проти них і змінили бездротову точку доступу до інтернету. Під час обшуку в цій квартирі оперативну групу супроводжував «технічний фахівець», який приховував своє обличчя за маскою.

Затриманий Віктор Сташевський раніше був членом місцевої християнської релігійної організації (МХРО) Свідків Єгови. Ця організація була зареєстрована Мін'юстом Росії в травні 2015 року разом із ще 21 такою самою організацією. Всього на анексованому півострові близько 8 тисяч Свідків Єгови.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року Верховний суд Росії визнав релігійну організацію "Свідки Єгови" екстремістською, ліквідував і заборонив її діяльність на території країни.

Організація намагалася оскаржити це рішення і зверталася до Європейського суду з прав людини, однак безуспішно.

У червні 2018 року в Росії масово арештовували членів організації "Свідків Єгови". Із цього приводу навіть висловлювався Держдепартамент США, вимагаючи звільнити всіх релігійних в'язнів, багатьох з яких затримали за безпідставними звинуваченнями в екстремізмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram