ГоловнаПолітика

Росія в Міжнародному суді ООН намагалася виправдати вторгнення до Криму, - Чубаров

У Гаазі відбулися слухання у справі "Україна проти Росії".

Росія в Міжнародному суді ООН намагалася виправдати вторгнення до Криму, - Чубаров
Фото: EPA/UPG

Представники Російської Федерації на сьогоднішньому засіданні Міжнародного суду ООН намагалися виправдати вторгнення до Криму і відвернути увагу суддів від звинувачень з боку України.

Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров після сьогоднішніх слухань у справі "Україна проти Росії", повідомляє Укрінформ.

"Вони (представники РФ - ред.) шукають такі доводи, щоб виправдати своє вторгнення до Криму - це перше. По-друге, вони шукають свої доводи для того, щоб відвернути увагу суду від тих звинувачень, які є з української сторони", - підкреслив Чубаров.

Він нагадав, що рішення Міжнародного суду ООН, який два роки тому ухвалив, що Росія повинна відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти в Криму українською мовою, виконано не було.

"Росія нічого не виконала, і більш того, вона намагалася відповісти, що у кримських татар все в порядку в Криму. І сьогодні, через два роки після проміжного рішення, ми чуємо про те, що Росія взагалі намагається довести, що це питання не є юрисдикцією Міжнародного суду ООН. Нахабство просто безмежне", - обурився Чубаров.

Нагадаємо, що Україна звернулася до суду ООН ще в січні 2017 року. Вона вимагає від Російської Федерації відшкодування збитків за триваючі і систематичні порушення міжнародних конвенцій.

19 квітня 2017 року за позовом суд як забезпечувальний захід зобов'язав Росію дозволити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в Криму. Крім того, як на Росію, так і на Україну покладено зобов'язання уникати порушень конвенції про расову дискримінацію. Також суд зажадав зробити все необхідне, щоб залагодити конфлікт на Донбасі мирним шляхом.

Водночас в забезпечувальних заходах у частині позову про фінансування Росією тероризму Україні було відмовлено.

12 червня 2018 року Україна подала в суд ООН меморандум з доказами на 17 500 сторінках. Росія повинна подати свій зустрічний меморандум до 12 липня 2019 року.

Замість цього Росія 12 вересня 2018 року передала на розгляд МС ООН свої попередні зауваження, що стосуються відсутності у суду юрисдикції для розгляду справи. Україні дали час до 14 січня 2019 року для подання письмової позиції з приводу цих зауважень. Після цього мають відбутися усні слухання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram