ГоловнаПолітика

СБУ офіційно відмовилася показувати декларацію т.в.о. голови Баканова, - "Схеми"

"Жодних винятків у частині відкритого опублікування декларацій для таких посадових осіб законом не визначено".

СБУ офіційно відмовилася показувати декларацію т.в.о. голови Баканова, - "Схеми"
Фото: пресс-служба президента

Служба безпеки України офіційно відмовила журналістам програми "Схеми: корупція в деталях" в ознайомленні з декларацією про доходи тимчасового виконувача обов'язків голови Івана Баканова.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У відповіді від 4 червня управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю спецслужби посилається на 521 статтю Закону "Про запобігання корупції", яка передбачає "особливий порядок контролю осіб, які обіймають посади в органах, що здійснюють оперативно-розшукову та контррозвідувальну діяльність".

"Жодних винятків у частині відкритого опублікування декларацій для таких посадових осіб (навіть тих, хто призначається на посаду в СБУ указами президента України) законом не визначено", - йдеться у відповіді.

В СБУ зазначили, що метою зазначеної норми є "неможливість викриття" належності таких осіб до вищезазначених органів, персональних даних членів їхніх сімей тощо. І додали, що декларації співробітників подаються у внутрішню автоматизовану систему СБУ, до якої мають доступ співробітники Національного агентства з питань запобігання корупції як контрольного органу.

У спецслужбі також не уточнили, чи подав Іван Баканов декларацію у внутрішній системі.

Видання нагадує, що 3 червня тимчасовий виконувач обов'язків голови Служби заявляв, що відповідно до закону він не повинен подавати декларацію.

Раніше Центр протидії корупції закликав Баканова скасувати "секретний" порядок декларування керівників СБУ, оприлюднити їхні декларації і задекларуватися самому.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року Окружний адмінсуд Києва відмовився розсекретити декларації працівників СБУ за позовом ЦПК.

У грудні 2016 року журналісти програми "Схеми" повідомили, що СБУ засекретила декларації своїх співробітників і до них не має доступу навіть НАЗК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram