ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти відкрило освітні центри для абітурієнтів з Донбасу і Криму

Жителі окупованих територій можуть вступити у ВНЗ і училища за спрощеною процедурою.

Міносвіти відкрило освітні центри для абітурієнтів з Донбасу і Криму
Фото: facebook/Могилянка чекає на тебе

Із сьогоднішнього дня в Україні запрацювали освітні центри "Крим-Україна" і "Донбас-Україна", через які жителі жителі тимчасово окупованих територій можуть вступити в українські ВНЗ і профтехучилища за спрощеною процедурою - без ЗНО, українського паспорта й атестата.

Про це повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Центри "Крим-Україна" відкрито на базі 35 закладів вищої освіти у 8 регіонах: Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях і місті Києві.

Центри "Донбас-Україна" діють на базі понад 40 ВНЗ - переміщених із зони ООС або розташованих на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це міста Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка, Покровськ, Лиман, Лисичанськ, Маріуполь, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Старобільськ, Слов'янськ, Торецьк.

Для спрощеного вступу потрібно:

  •     звернутися в освітній центр;
  •     подати заяву та заповнити освітню декларацію;
  •     скласти три вступні іспити - українську мову, історію України та профільний предмет (або творчий конкурс)
  •     отримати в школі, закріпленій за освітнім центром, тимчасову довідку, яку протягом трьох місяців треба замінити документ про освіту державного зразка.

Докладні інструкції можна подивитися тут: https://mon.gov.ua/ua/zhitelyam-donbasu-ta-krimu/vstupnikam

Через освітні центри можна поступити без результатів ЗНО, українського паспорта й атестата. Однак якщо абітурієнт має атестат і він здавав ЗНО, але хоче скористатися спрощеною процедурою вступу, то може це зробити.

Оскільки безпека таких вступників є пріоритетом, у наказах про зарахування їх прізвища обов'язково шифрують. У той самий час ВНЗ завжди намагаються створити для таких вступників максимально комфортні умови і за потреби забезпечують гуртожитками.

Центри працюватимуть до 27 вересня, але щоб гарантовано претендувати на бюджетні місця, вступникам потрібно подати документи до певної дати в липні-серпні.

Нагадаємо, вступна кампанія в Україні розпочнеться 1 липня - подання заяв на вступ у ВНЗ за результатами зовнішнього оцінювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram