ГоловнаПолітика

Порошенко назвав зрадою інтересів України зняття економічної блокади ОРДЛО

"Українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський?"

Порошенко назвав зрадою інтересів України зняття економічної блокади ОРДЛО
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Петро Порошенко назвав реалізацією російського сценарію підготовку до зняття економічної блокади ОРДЛО за пропозицією Леоніда Кучми і Володимира Зеленського.

"Стурбований несподіваною новиною за підсумками засідання ТКГ в Мінську про нібито готовність України в односторонньому порядку скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО... Вимагаю від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України... Що далі? Репарації з бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс в ЄС і НАТО?" - написав Петро Порошенко у фейсбуці.

Він нагадав, що 15 березня 2017 року рішенням РНБО було призупинено економічні зв'язки з окупованими територіями у відповідь на свавільне захоплення українських державних і приватних підприємств, введення рублевої зони і російської податкової системи.

"Що ж змінилося з того часу? З боку окупанта - нічого. Виходить, українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський?" - зазначив колишній президент України.

Він додав, що українська влада ніколи не заперечувала проти відновлення економічних зв'язків, "але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, перш за все, встановлення стійкого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їх українським власникам".

Порошенко заявив, що реалізація російського сценарію на Донбасі - це зрада національних інтересів України та пам'яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет і територіальну цілісність країни.

Нагадаємо, рішення про блокаду окупованих районів Донбасу було прийнято РНБО восени 2014 року, після вторгнення в Україну регулярної армії Росії. Указ передбачав припинення діяльності на території ОРДЛО всіх державних установ України та банків, а також евакуацію їх співробітників. У 2017 році президент Петро Порошенко прийняв рішення про припинення всіх економічних, торговельних і транспортних зв'язків з окупованими територіями.

За зняття блокади в травні цього року висловлювалися представники "Опозиційного блоку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram