ГоловнаПолітика

Суд визнав загибель командира Іл-76 в катастрофі під Луганськом наслідком російської агресії

У результаті катастрофи 14 червня 2014 року загинули дев'ять членів екіпажу і 40 військовослужбовців.

Суд визнав загибель командира Іл-76 в катастрофі під Луганськом наслідком російської агресії
Фото: EPA/UPG

Колегія суддів Запорізького апеляційного суду визнала наслідком агресії Росії загибель командира збитого в липні 2014 року під Луганськом літака Іл-76 Олександра Білого.

Про це повідомляє Радіо Свобода

Суд задовольнив апеляційну скаргу вдови військового Тетяни Чіміркової і скасував відповідне рішення Мелітопольського міськрайонного суду.

Загалом в різних регіонах України є близько тисячі судових рішень про визнання факту агресії Росії на користь вимушених переселенців, полонених, сімей загиблих військових, повідомили представники ГО "Сила права", чиї адвокати представляли в суді інтереси вдови.

"Що стосується Іл-76, там було 9 членів екіпажу і 40 десантників ... Перше рішення було отримано в Кривому Розі за заявою матері загиблого десантника Іллі Гайдука. І у нас були до цього року 7 позитивних рішень для 49 сімей. І восьме рішення було негативне - саме в Мелітопольському міськрайонному суді, коли суддя відмовила. Там зовсім не зрозуміли її відмови - ні в яку логіку не вкладається", - підкреслив глава ГО Андрій Сенченко.

За словами Сенченка, нове рішення розблокує звернення сім'ї загиблого льотчика в міжнародні організації, оскільки встановлена причина загибелі. Рішення апеляційної інстанції може бути оскаржене у Верховному суді протягом 30 днів.

Нагадаємо, 14 червня 2014 року бойовики в Луганську збили літак Іл-76. В результаті катастрофи загинули дев'ять членів екіпажу і 40 військовослужбовців.

27 березня 2017 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив генерал-майора Віктора Назарова до 7 років позбавлення волі. Його визнали винним у недбалому ставленні до виконання службових обов'язків, які призвели до загибелі військових.

В обвинувальному акті говорилося, що Назаров точно знав про розміщення на аеродромі Луганська груп бойовиків, озброєних ПЗРК, тобто "усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром буде здійснюватися на територію противника" і був проінформований про "терористичну загрозу".

Генерал не визнав провину. Зараз його справа перебуває на стадії апеляції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram