ГоловнаПолітика

ТКГ у Мінську готує зняття економічної блокади ОРДЛО за пропозицією Кучми і Зеленського

Кучма приїхав на переговори "з дорожньою картою від президента України".

ТКГ у Мінську готує зняття економічної блокади ОРДЛО за пропозицією Кучми і Зеленського
Фото: EPA/UPG

Тристороння контактна група щодо України наступного засідання обговорить зняття економічної блокади з окремих районів Донецької та Луганської областей. Про це сьогодні за підсумками переговорів у Мінську заявив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік, пише "Інтерфакс-Україна".

"Пропозицію про зняття економічної блокади було зроблено від пана Кучми, і це було підтримано учасниками з ОРЛО і ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу", - сказав Сайдік журналістам в середу в Мінську.

За словами спецпредставника, зняття блокади могло б стати "великим проривом". Сайдік зауважив, що введення проти ОРДО і ОРЛО блокади навесні 2017 року стало тим фактором, який сприяв "розриву сторін".

Раніше представник Росії в Контактній групі Борис Гризлов проінформував, що економічній підгрупі вже "дано доручення обговорити питання відновлення економічних зв'язків в разі прийняття Києвом рішення про зняття економічної блокади Донбасу". За його словами, в цьому питанні Донецьк і Луганськ запропонували конкретні ініціативи.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма у своєму виступі перед журналістами не сказав прямо, що мова йде про зняття економічної блокади з окупованих районів Донбасу. За його словами, на засіданні ТКГ він озвучив пропозиції президента України Володимира Зеленського щодо встановлення миру на Донбасі.

"Ми приїхали з "дорожньою картою" від президента України. Були меседжі такі, що президент дійсно хоче, щоб був мир в тому регіоні. З відповідними наказами я сюди приїхав... і висловив всі побажання, які почув від президента і які знаю сам. Їх просто треба вирішувати", - сказав Кучма.

Нагадаємо, рішення про блокаду окупованих районів Донбасу було прийнято РНБО восени 2014 року, після вторгнення в Україну регулярної армії Росії. Указ передбачав припинення діяльності на території ОРДЛО всіх державних установ України та банків, а також евакуацію їх співробітників. У 2017 році президент Петро Порошенко прийняв рішення про припинення всіх економічних, торговельних і транспортних зв'язків з окупованими територіями.

За зняття блокади в травні цього року висловлювалися представники "Опозиційного блоку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram