ГоловнаПолітика

Нацполіція заявила про зникнення речових доказів у справі одеських активістів

Було проведено службове розслідування.

Нацполіція заявила про зникнення речових доказів у справі одеських активістів
Фото: пресс-служба президента

Національна поліція заявила про зникнення низки речових доказів у справах про замахи на активістів в Одеської області.

Про це повідомив заступник голови Національної поліції - начальник Головного слідчого управління Віталій Невгад на останньому засіданні Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з розслідування нападу на Катерину Гандзюк.

"Так, такий факт (зникнення речових доказів) дійсно відбувся. За цією ситуацією було проведено службове розслідування. За результатами службового розслідування низку співробітників звільнено з органів Національної поліції. Матеріали і висновки службового розслідування направлено за територіальністю в ДБР (Державне бюро розслідувань), яким свого часу внесена інформація в ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань) і розпочато розслідування. Якщо буде встановлено, що дії співробітників поліції мають ознаки складу злочину, вони понесуть кримінальну відповідальність", - сказав він.

Невгад зазначив, що втрата речових доказів стосується трьох кримінальних проваджень:

"Мається на увазі три кримінальні провадження в епізоді, який об'єднаний в одне кримінальне провадження... Крім ситуації в Одесі, фактично нами не було встановлено фактів відсутності або кримінальних проваджень, або речових доказів", - підкреслив він.

Борислав Береза має намір ще направити в Нацполіцію повідомлення для розслідування фактів систематичного зникнення впродовж трьох років речових доказів у справі активістки Валентини Макарової в Києві.

Нагадаємо, одна з найгучніших справ нападів на одеських активістів - справа Сергія Стерненка. Це колишній голова місцевого відділення "Правого сектору" в Одесі. Також він був активним учасником протестних акцій у зв'язку із забудовою території так званого Літнього театру в Одесі.

24 травня 2019 року на Стерненка було вчинено напад, у результаті якого він смертельно поранив ножем нападника.

Цей замах був уже третім за рахунком. 7 лютого 2018 року активіст заявляв, що на нього вже вчиняли напади. Вранці 1 травня того ж року в Стерненка стріляли. Обох нападників затримали. Поліція порушила справу за статтею "умисне вбивство".

14 лютого 2019 року активіст повідомляв про те, що в нього в машині виявили два GPS-трекера.

22 вересня 2018 року в Одесі стріляли в політичного активіста Олега Михайлика. Це сталося ввечері поблизу його будинку. Михайлик вижив, проте українські лікарі не ризикнули витягувати кулю, яка застрягла в легені, і його довелося везти на лікування до Німеччини.

23 вересня поліція затримала трьох громадян Грузії за підозрою в замаху на умисне вбивство. Спочатку всіх трьох узяли під варту, проте пізніше суд відпустив під домашній арешт одного із затриманих, - Торніке Герасіна (Нагладзе), оскільки він є інвалідом 1-ї групи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram