ГоловнаПолітика

Порошенко: мовна стаття закону "Про освіту" відповідає європейським практикам

"Людина, яка закінчує українську школу, повинна вміти розмовляти українською мовою".

Порошенко: мовна стаття закону "Про освіту" відповідає європейським практикам
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко прокоментував міжнародний скандал, який виник через мовну статтю в новому українському законі "Про освіту".

"Останніми роками ми дуже обережно, але впевнено впроваджуємо курс на наповнення реальним змістом державного статусу української мови. Я хочу підкреслити, що це було одним з моїх пріоритетів під час виборчої кампанії на посаду президента України. І це зараз дуже твердо і наполегливо реалізовується", - заявив він, виступаючи в НПУ імені Драгоманова з нагоди майбутнього Дня працівника освіти.

Він нагадав про вже чинний закон про квоти на українську мову на радіо, про аналогічний закон для телебачення, який скоро набуде чинності, а також про закон про мову у сфері послуг, який готується.

За словами Порошенка, нічого дивного в тому, що курс на українізацію зачепив і сферу освіти. "Про що тут дискутувати? Людина, яка закінчує українську школу, повинна вміти розмовляти українською мовою", - заявив Порошенко.

"Водночас, підписуючи один за іншим закони, які підтримують нашу українську мову, я дуже уважно стежу і буду стежити за тим, щоб залишався широкий простір для вільного використання інших мов, якими розмовляють громадяни України. Україна демонструвала і далі буде демонструвати таке ставлення до прав національних меншин, яке повністю відповідає нашим міжнародним зобов'язанням, перебуває в гармонії з європейськими стандартами", - сказав він.

"Звичайно, ми не будемо звертати уваги на істеричні заяви Державної думи Російської Федерації, яку давно прозвали в'язницею народів, з якої ми вирвалися... Але потрібно докласти великих зусиль, щоб роз'яснити свою позицію нашим європейським партнерам, передусім сусідам. Довести їм і всім європейським структурам, що мовна стаття закону "Про освіту" повністю відповідає європейським практикам", - додав Порошенко.

"Новий закон про освіту не повинен нас віддалити від Європи ні в якому разі, а навпаки - наблизити. Наскільки я розумію, Міністерство освіти вже звернулося до Ради Європи, у Венеціанську комісію. І я б дуже просив нашу шановну пані міністра, щоб ми активно захищали своє бачення обов'язкових гарантій прав національних меншин. Результати експертизи і цієї дискусії, результати переговорів з нашими європейськими партнерами можуть бути враховані в новій редакції закону про повну загальну середню освіту", - заявив Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram