ГоловнаКультура

Нацрада заявила про перевиконання радіостанціями мовної квоти

Штраф за порушення - 5% від суми ліцензійного збору.

Нацрада заявила про перевиконання радіостанціями мовної квоти
Фото: pubpages.unh.edu

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за перше півріччя оштрафувала радіостанції, які не виконували закон про 25%-ву квоту української мови і музики в ефірі, сумарно на 634 тисячі грн. Незважаючи на це, загалом радіостанції перевиконують квоту.

Про це на прес-конференції повідомив голова Нацради Юрій Артеменко, пише УНН.

Він нагадав, що штраф - 5% від суми ліцензійного збору.

"За останні півроку ми зафіксували 15 порушень закону і загальна сума штрафу за цей час становила 634 тисячі грн", - сказав він.

За перше півріччя Нацрада провела шість хвиль моніторингів радіостанцій з питання дотримання квоти української мови і музики на радіостанціях.

"Цей моніторинг показує, що практично всі радіостанції - загальнонаціональні, регіональні та місцеві виконують закон про квоти української мови і музики", - говорить Артеменко, хоча додає, що спочатку були проблеми з виконанням квот у деяких регіонах.

Голова Нацради нагадав, що в цьому році квота української мови на радіостанціях буде збільшена на 5% - до 30%.

"Але вже зараз компанії, не дочекавшись цього терміну, виконують 30-35%, а деякі і більше цієї норми. І кожне порушення, це виняток із правил, який обумовлений здебільшого технічними причинами", - сказав він.

Нагадаємо, закон про квоту для української мови на радіо було затверджено влітку 2016 року.

Він передбачає, що радіоорганізації зобов'язані забезпечити частку пісень державною мовою не менш ніж 35% від загального часу звучання пісень упродовж доби, а також у тимчасових проміжках з 7:00 до 14:00, з 15:00 до 22:00. Квота вводиться поступово: протягом першого року після набуття чинності закону квота повинна становити 25%, другого року - 30%, починаючи з третього року - 35%.

Також передбачено, що не менш ніж 60% добового обсягу ведення передач (новини, ранкові програми) повинні здійснюватися українською мовою. Ця квота також вводиться поступово: 50% в перший рік дії закону, 55% - у другий рік, а починаючи з третього - 60%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram