ГоловнаКультура

Росія проводить незаконні археологічні розкопки в Криму, - ЮНЕСКО

Україна збирає інформацію про археологів, які займаються дослідженнями на півострові.

Росія проводить незаконні археологічні розкопки в Криму, - ЮНЕСКО
Фото: ИА Regnum

Російська окупаційна влада проводить незаконні розкопки та роботи в Криму на територіях об'єктів культурної спадщини, а також вивозить з півострова цінності.

Про це йдеться у звіті ЮНЕСКО про ситуацію в Криму в зв'язку з дотриманням прав людини і збереженням культурної спадщини.

У звіті повідомляють, що за останній час на півострові:

  • погіршується стан комплексу пам'яток Судацької фортеці VI-XVI століть;
  • окупаційна влада приступила до незаконного буріння скелі, на якій розміщене "Ластівчине гніздо";
  • почали проводити незаконні реставраційні роботи мечеті і медресе хана Узбека, які є унікальними пам'ятками культури національного значення;
  • 38 картин із колекції Національної картинної галереї ім. І.К. Айвазовського у Феодосії були вивезені в Москву для експозиції в Державній Третьяковській галереї і не були повернуті назад, незважаючи на запевнення влади, що їх повернуть;
  • 450 артефактів, які представляють історію Боспорського царства з VII століття до н.е. до I століття н.е., з фондів Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника в місті Керчі експонуються на виставці "Пантикапей і Фанагорія" в Державному музеї образотворчих мистецтв імені А.С. Пушкіна в Москві (відкрилася 29 червня цього року);
  • під час будівництва під'їзних доріг до майбутнього Керченського мосту проводять великомасштабні археологічні роботи, в результаті яких знищено фрагменти древнього "Тиритакського валу", датованого III-IV століттями до н.е.;
  • плануються роботи з видобування піску на археологічному об'єкті "Стародавні артезіанські укріплення", що може призвести до його руйнування.

Крім того, міністерство культури Росії видало 13 дозволів на проведення археологічних розкопок у Криму і два дозволи на проведення робіт на території Севастополя. Як наголошено у звіті, це грубе порушення Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту і Першого протоколу до неї, який забороняє проведення будь-яких археологічних розкопок, пов'язаних з окупованою територією, а також будь-яку зміну культурних цінностей.

У звіті сказано, що українська влада збирає докази для початку кримінального переслідування археологів, які проводять незаконні розкопки.

Очікується, що "в найближчому майбутньому" в Криму буде розгорнуто моніторингову місію ЮНЕСКО, яка буде стежити за ситуацією з дотриманням прав людини і збереженням культурної спадщини України. Про те, що така місія готується, повідомляла перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко в інтерв'ю LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram