ГоловнаПолітика

Російський парламент назвав закон України "Про освіту" актом етноциду

Росія збирається скаржитися в ООН.

Російський парламент назвав закон України "Про освіту" актом етноциду
Фото: EPA/UPG

Держдума Росії та Рада Федерації в середу синхронно прийняли заяву з приводу нового закону України "Про освіту", в якій його називають актом етноциду російського народу.

Про це повідомляють на сайті Держдуми.

Російські депутати і сенатори заявили, що представники нацменшин в Україні повністю втратять право навчатися рідною мовою в державних навчальних закладах. Така можливість залишиться тільки в комунальних закладах дошкільної та загальної освіти, а з 2020 року система освіти стане повністю україномовною, що призведе до зникнення російськомовних шкіл і класів, а також шкіл для національних меншин.

Парламент РФ також вважає, що український закон порушує низку міжнародних зобов'язань, і вирішив звернутися в ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації.

Нагадаємо, що 5 вересня Верховна Рада 255 голосами прийняла закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти.

Він передбачає, що діти, які підуть у школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону. Президент Румунії скасував візит в Україну у зв'язку з прийняттям закону.

Угорщина пообіцяла блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, у зв'язку з підписанням закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram