ГоловнаПолітика

Бірюков розповів про політ безпілотника над складом у Калинівці перед пожежею

Боєць одного з постів встиг доповісти про дивний звук.

Бірюков розповів про політ безпілотника над складом у Калинівці перед пожежею
Фото: стоп-кадр видео

Радник міністра оборони Юрій Бірюков заявив, що причиною пожежі на складі боєприпасів у Калинівці Вінницької області міг стати підпал з безпілотника.

"Боєць одного з постів встиг доповісти про дивний звук. Через кілька секунд почалися розриви на відкритому майданчику. Периметр охоронявся надійно, тож так - це схоже на безпілотник. І так, СБУ намагалася перехопити. Кажуть, неофіційно, що когось навіть затримали напередодні. Але хтось прорвався", - написав він у фейсбуці.

Як повідомляють на сайті Служби безпеки України, на об'єкті енергетики у Вінниці проходили антитерористичні навчання, зараз їх призупинено в зв'язку з НП. При цьому стверджують, що антитерористичні навчання були включені в план робіт управління СБУ у Вінницькій області на 2017 рік ще наприкінці 2016 року.

Бірюков також зазначив, що на забезпечення живучості (термін, що застосовується до складів боєприпасів) 48-го арсеналу в Калинівці в 2015 році було виділено з бюджету 600 тис. гривень, у 2016-му - 2 мільйони, в 2017-му - 6 мільйонів. Після вибухів на складах у Балаклії з резервного фонду повинні були виділити ще 19 мільйонів.

"Але наразі з цієї суми дозволили витрачати тільки 11 мільйонів, бюджетний розпис надійшов наприкінці серпня. У нас тендери, процедури - і фактично підписувати договори за цими сумами почали б у жовтні", - зазначив він.

За словами Бірюкова, пожежа не поширилася на підземні сховища, бетонні ангари і цегляні склади, тільки на відкриті майданчики.

"Зберігати боєприпаси просто неба - це не наш винахід, це поширена практика. Звичайно, хочеться все глибше. Але це мільйони доларів на будівництво, яких у бюджеті поки що немає", - виправдовується він.

Також Бірюков стверджує, що "жорсткий і глибокий" аудит складів боєприпасів у Сватовому та Балаклії, де раніше також були пожежі, не виявив жодних проблем з обліком збереженого, "все зійшлося".

Нагадаємо, вибухи боєприпасів на території арсеналу Міністерства оборони України поблизу Калинівки почалися близько 22:00 у вівторок. Прем'єр Володимир Гройсман завив, що пожежа на складі виникла через підпал. Через НП постраждали дві жінки, їх госпіталізовано.

Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії у зв'язку з вибухами в Калинівці.

У березні на території найбільшого в Україні військового складу Міністерства оборони в Балаклії Харківської області виникла пожежа з подальшою детонацією танкових і артилерійських снарядів 125 і 152 мм. За даними військової прокуратури, причиною пожежі стала диверсія. Тоді також повідомляли, що причиною загоряння став підпал з безпілотника. На складі зберігалося 138 тис. тонн боєприпасів. За словами міністра оборони Степана Полторака, пожежа знищила 70% з них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram