ГоловнаПолітика

Шабунін: Нова-стара ВРП - це рішення президента

Голова ЦПК закликав поміняти членів Вищої ради правосуддя і кваліфкомісії суддів.

Шабунін: Нова-стара ВРП - це рішення президента
Виталий Шабунин
Фото: Макс Требухов

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що президент Петро Порошенко нестиме політичну відповідальність за присутність у Верховному Суді недоброчесних суддів.

Про це він сказав на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Чекати, що він зараз викине цю "тридцятку" [недоброчесних кандидатів]? Ні. У Президента зараз одна проблема: як пояснити, що ця "тридцятка" - може, "двадцятьп'ятка" - з'явиться? У нього є відмінне пояснення: мій підпис церемоніальний, я не можу втручатися в процедуру конкурсу", - сказав Шабунін.

При цьому Шабунін вважає, що насправді це не так і Порошенко безпосередньо відповідальний за вибір суддів до Верховного Суду.

"Нова-стара ВРП - це його рішення. Йому говорили, що потрібно оновити цей орган. Те саме стосується кваліфкомісії. Тобто кінцеву політичну відповідальність за присутність цих людей у кінцевому складі суду несе Президент, несе особисто", - вважає Шабунін.

На думку голови ЦПК, цей конкурс показав, що для судової реформи не потрібно міняти шість тисяч суддів. Досить буде поміняти 19 членів Вищої ради правосуддя і 16 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"І ці люди будуть очищати судову систему. Тому що якби ці люди були адекватними, ми мали б зовсім інші результати на виході цього конкурсу", - упевнений Шабунін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram