ГоловнаПолітика

Україна уточнить мовні положення в новій редакції закону про освіту, - Гриневич

Висновок Венеціанської комісії очікується не раніше ніж через 1-2 місяці.

Україна уточнить мовні положення в новій редакції закону про освіту, - Гриневич
Фото: Владислав Мусиенко

Україна має намір уточнити мовні положення в новій редакції закону про загальну середню освіту та навчальні програми.

Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила за результатами зустрічі з міністром національної освіти Румунії Лівіу Мар'ян Поп.

"Я пояснила, що ця стаття буде уточнена для її введення в законі про загальну середню освіту, спеціальному законі, проект якого ми готуємо ... а також в освітніх стандартах і навчальних планах", - сказала вона.

Гриневич зазначила, що мовні норми будуть спрямовані на експертизу до Європейської комісії "За демократію через право" ("Венеціанська комісія"). За її словами, висновок комісії очікується не раніше ніж через 1-2 місяці від дати початку експертизи.

У міністерстві сподіваються, що висновки будуть отримані до кінця осені і що вони будуть позитивними. Після цього можна буде обговорювати питання уточнення і зміни мовних норм.

Нагадаємо, згідно з прийнятою редакцією закону про освіту, з вересня 2018 року дошкільна і початкова освіта може здійснюватися мовою нацменшини при паралельному вивченні державної мови. У середній школі діти починатимуть навчання державною мовою, а мова національної меншини буде вивчатися як окрема дисципліна.

Нова редакція закону "Про освіту" набуде чинності 28 вересня.

Угорщина має намір блокувати будь-які євроінтеграційні ініціативи України через мовні норми нової редакції закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram