ГоловнаСвіт

Лідер "Талібану" відзвітував про "символічну перемогу"

Аналітики вважають, що захоплення міста Кундуз стало важливим іміджевим досягненням для Мансура

Лідер "Талібану" відзвітував про "символічну перемогу"
Талибы (архив)

Новий лідер ісламістського руху "Талібан" Акхтар Мохаммад Мансур заявив, що захоплення талібами стратегічно важливого афганського міста Кундуз мало велике символічне значення.

Про це він розповів в інтерв'ю Associated Press.

За слова Мансура, цей військовий успіх підтверджує силу талібів навіть незважаючи на те, що урядові війська незабаром вибили їх із Кундуза.

"Ця перемога мала символічне значення для нас. Понад те, вона стала історичною подією, яку запам'ятають надовго. Ті, хто говорив, що ми - лише незначне угруповання з невиборним лідером, переконалися в тому, наскільки були неправі щодо нашого потенціалу і могутності", - підкреслив він.

Місто Кундуз знаходиться на стратегічно важливому маршруті, що веде до кордону з Таджикистаном. Його населення становить 300 тис. осіб. Захоплення Кундуза, здійснене 28 вересня, стало важливим іміджевим досягненням для Мансура. Після того, як він очолив "Талібан", висловлювалися припущення, що без харизматичного колишнього лідера мулли Омара рух зачахне.

За офіційною версією самих талібів, засновник "Талібану" мулла Омар помер 23 квітня 2013 року. Однак інформацію про його смерть "Талібан" підтвердив лише 30 липня 2015 року. Тонр ж дня Акхтар Мохаммад Мансур очолив угруповання.

Ісламістський рух "Талібан" оформився в Афганістані у 1994 році. З 1996-го по 2001 рік правив країною, у 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюється у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram