ГоловнаСвіт

Медведєв заявив про спроби Заходу зашкодити Росії будувати новий світ

Російський прем'єр закликав переорієнтувати економіку РФ "з сировинних позицій на інші точки зростання"

Медведєв заявив про спроби Заходу зашкодити Росії будувати новий світ
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив про спроби Заходу чинити на Росію політичний та економічний тиск.

Про це повідомляє РБК.

За словами Медведєва, відповіддю на такі дії може стати максимальне розширення "простору економічної свободи".

Глава уряду РФ, виступаючи на пленарному засіданні інвестиційного форуму "Сочі-2015", заявив, що у керівництві Росії заздалегідь розуміли, що на ухвалені в Москві "політичні рішення" уряди кількох країн дадуть відповідь політичним та економічним тиском, і "свідомо обрали цей шлях".

Спроби такого тиску прем'єр-міністр порівняв із "конфронтаційними помилками" XX століття, а бажання "перетягнути" їх у XXI століття пояснив прагненням обмежити участь Росії у будівництві "нового світового економічного порядку".

"У ситуації зовнішнього тиску криза перестала бути просто звичайною кризою, до яких ми всі так чи інакше звикаємо. По суті, на наших очах виникає нова реальність... Ці зміни серйозні, складні, але вони нас лякати не повинні - в них криються колосальні можливості для розвитку", - підкреслив Медведєв.

Глава уряду РФ особливо наголосив, що економічні та соціальні "характеристики", які складаються зараз, визначатимуть розвиток світового господарства протягом кількох наступних десятиліть, і Росія зобов'язана максимально скористатися можливостями.

"У світі ще не укріпився новий технологічний порядок, не освоєно багато ринків, що лише зароджуються, і нам дуже важливо просто зараз долучитися до цього процесу. Росія мусить раз і назавжди відмовитися від моделі розвитку, що "наздоганяє" . Недостатньо слідувати просто стратегії виживання - тоді ми відстанемо, і цього разу безнадійно", - зазначив російський прем'єр.

До ключових напрямків, в яких мають проводитися реформи, Медведєв відніс розширення інвестиційної активності, активізацію імпортозаміщення, поліпшення якості державного управління та оптимізацію бюджетної політики. Глава уряду РФ вкотре закликав "якнайшвидше" переорієнтувати економіку "з сировинних позицій на інші точки зростання".

"Ми не повинні просто пасивно перечікувати такий "нафтовий льодовиковий період", цю нафтову паузу. І навіть коли ціни на нафту відновляться (а в цьому жодних сумнівів немає зі зрозумілих циклічних причин), вони не повинні бути основним джерелом поповнення бюджету", - пояснив Медведєв.

За словами прем'єр-міністра, у відповідь на зовнішньоекономічний тиск влада Росії повинна максимально розширити простір економічної свободи. "По суті, це і є основа нової моделі зростання економіки", - підкреслив Медведєв.

Глава уряду особливо наголосив, що контакти підприємців та інтереси бізнесу в кінцевому результаті пов'язують держави міцніше, ніж будь-яка політика.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram