ГоловнаСвіт

Українець Карпюк намагався вкоротити собі віку через тортури у російській в'язниці

Опубліковано лист унсовця про обставини його полону і утримання під вартою.

Українець Карпюк намагався вкоротити собі віку через тортури у російській в'язниці
Фото: times.cv.ua

Поїздка лідера УНСО Миколи Карпюка в Росію, під час якої його затримали і кинули до в'язниці, була організована В'ячеславом Фурсою, лідером т. зв. "Батальйонного братства", яке організовувало акції протесту біля органів державної влади на початку цього року.

Про це йдеться в листі Карпюка, надісланому ним через адвоката у Європейський суд з прав людини, який опублікувало "Дзеркало тижня".

"17 березня 2014 року був затриманий російськими спецслужбами на кордоні України і РФ. Спільно з Фурсою В'ячеславом Степановичем і його водієм Ігорем на автомобілі "221-Мерседес С-500" ми прямували до Москви для проведення переговорів з керівництвом РФ. Зустріч організовував Фурса В. С. через своїх знайомих, які, за словами Фурси, мали особисті зв'язки з президентом Путіним В. В. Мою поїздку було обговорено керівництвом "Правого сектору" України, де й було прийнято рішення про делегування мене на цю зустріч", - повідомив Карпюк.

"Після затримання на КПП російського кордону нас трьох відправили в Брянське управління ФСБ, де утримували в тимчасовому ізоляторі. З нами співробітники ФСБ провели кілька бесід, на яких ми висловилися про мету нашої поїздки. На одній з таких бесід був присутній якийсь представник АП Росії. 20 березня 2014 року вранці до мене в камеру зайшли співробітники спецслужб, одягли мені на руки і ноги ланцюги, завантажили в мікроавтобус і повезли, нічого не пояснюючи. У ніч з 20 на 21 березня ми прибули в управління СК Росії в м. Єсентуки. Співробітник СК Курбанов М. А. заявив мені, що я затриманий за підозрою у скоєнні злочинів на території РФ в період з 1994 р. по 2001 р. Мене звинуватили в участі у бойових діях в Чеченській Республіці у цей період", - йдеться в листі.

21 березня Карпюка відправили "на етап", де ФСБ почало застосовувати тортури, щоб виписати "чеченську справу".

"Руки мої були зв'язані за спиною наручниками. Мені зв'язали мотузками ноги і руки, наручники зняли. До другого пальця правої ноги і середнього пальця правої руки приєднали клеми. Потім почали пропускати через мене електричний струм з різною тривалістю: то впродовж десятків секунд, то миттєвими поштовхами, то тривалий час. Скільки часу це тривало, не знаю. Я ні в чому не зізнавався, оскільки не брав участі в бойових діях. Під час проведення такого роду "дізнань" мені часто говорили: "Ти робив те-то",  "Тоді-то ти прибув в Грозний і робив те-то і те-то", "З тобою були такі-то люди" і подібні звинувачення. Через певний час тортури припинилися, і мені сказали, що наступної ночі наша бесіда продовжиться. Мене привезли в ІТТ, зняли пов'язку з очей і провели в слідчу кімнату, де закрили в загратованому відсіку розміром 1 м х 1 м. У цій клітці мене утримували 4 доби і не давали спати. У кімнаті позмінно знаходилося по одному конвоїру, які стежили за тим, щоб я не спав…

Через тортури електрикою у мене оніміли пальці рук. Я їх погано відчував. Вивозили мене для цих "процедур" чотири ночі. Струм пропускали через різні частини тіла: через все тіло, через серце, через статеві органи. Мені засовували під нігті якісь голки, але я болю не відчував, напевно через те, що не відчував пальці рук. 25 березня мене черговий раз привезли на "допит". Цього разу мені не зв'язували ноги. Максим сказав, що вони втомилися від моєї впертості і він дав команду схопити мого сина і привезти, щоб на моїх очах піддати його тим же тортурам. Він так само сказав, що привезуть і дружину, якщо вийде. Але їм буде достатньо і сина. Я заявив, щоб не чіпали сина і дружину, я готовий визнати провину і підписати всі необхідні документи. Максим попросив мене розповісти йому мої відомості. Я розповів те, що почув від них під час тортур. Що відбувалося далі, не знаю. У мене почалося марення", - описує тортури Карпюк.

Він повідомив, що намагався накласти на себе руки в камері, але йому не дали цього зробити.

"Коли я потрапив в камеру, знайшов іржавий цвях, заточив його об стіну і хотів порізати собі горло. Я розумів, що вийти із ситуації, що склалася, можу, лише позбавивши себе життя. Але в камері була непомітна відеокамера. До мене увірвалися конвоїри, які стежили за мною, і забрали цвях", - написав Карпюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram