ГоловнаКультура

Суд по скіфському золоту в Нідерландах затягнеться щонайменше на рік

Україні доведеться доводити в суді, що артефакти належать державі, а не музеям

Суд по скіфському золоту в Нідерландах затягнеться щонайменше на рік
Фото: EPA/UPG

Суд по скіфському золоту, який був початий кримськими музеями, може затягнутися на кілька років.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" заявив голландський адвокат України Мартін Сандерс.

"Думаю, він може тривати ще щонайменше рік. Однак він може зайняти і більше часу, якщо сторони підуть в апеляцію. Тоді це два-три роки. Також може статися, що після цього сторони звернуться до Верховного суду. Тобто найкоротший прогноз - це один рік. Але є ймовірність, що він триватиме довше", - заявив він.

За його словами, наразі процес знаходиться на початковій стадії.

"Справу розпочато чотирма кримськими музеями, які подали в суд на Музей Алларда Пірсона щодо виконання контракту, де було прописано, що експонати повинні бути повернуті в музеї Криму після закінчення виставки в Амстердамі. Музей Алларда Пірсона погодився йти в суд. При цьому Україна звернулася в суд про участь у процесі як сторони, що має важливі аргументи, чому артефакти мають бути повернені до Києва, а не в Крим. Нідерланди також направили запит щодо своєї участі", - заявив він.

Україні дозволили стати стороною процесу по скіфському золоту, Нідерландам - ні.

Сандерск додав, що 20 травня Україна має намір надати в деталях обґрунтування, чому артефакти належать їй і чому кримські музеї більше не можуть здійснювати оперативне управління ними. "Ми будемо апелювати до законодавства України, згідно з яким експонати є частиною Державного музейного фонду. Наші аргументи полягають в тому, що перед анексією Криму кримські музеї отримали від України дозвіл на здійснення оперативного управління артефактами. Після анексії Міністерство культури України видало наказ, згідно з яким музеї більше не мають права здійснювати таке управління. Музеї ніколи не були фактичними власниками артефактів. Їх власником завжди була держава, і факт анексії Криму, особливо враховуючи те, що її не визнає міжнародне співтовариство, не міняє власника", - пояснив він.

Нагадаємо, в лютому-вересні 2014 року в Амстердамі проходила виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря", на якій були представлені об'єкти з п'яти музеїв, чотири з яких розташовані в Криму. Серед експонатів - артефакти з золота, церемоніальний шолом і дорогоцінні камені. Після анексії Криму Росією голландська сторона відмовилася повертати експонати в музеї, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України.

21 січня в Нідерландах розпочався судовий процес у справі про повернення скіфського золота в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram