ГоловнаКультура

Кінофестиваль "86" цього року сконцентрується на проблемах енергетики та урбаністики

Окрім того, на фестивалі покажуть роботи молодих українських режисерів

Кінофестиваль "86" цього року сконцентрується на проблемах енергетики та урбаністики
Фото: Фестиваль 86

Фестиваль кіно і урбаністики "86", який цього року вдруге пройде у Славутичі, окреслив своєю основною темою енергетику і пов'язану з нею боротьбу за владу.

Про це та про інші деталі фестивалю LB.ua розповіли його куратори.

У рамках нинішнього "86" відбудеться програма My Street Films - добірка короткометражок молодих українських режисерів. Учасники програми вже знімають фільми, а також проходять майстер-класи з творчими наставниками - режисерами Катериною Горностай, Олександром Ратієм та Олексієм Литвиненком.

"Для мене це одна з найважливіших частин фестивалю, - розповідає організатор "86" Надя Парфан. – Роботи наших учасників мають дуже високий художній рівень. Наприклад, участь бере художник Василь Павук із Тернопільської області - він зняв авангардно-етнографічний фільм про своє рідне місто. Ми бачили вже 20 готових хвилин матеріалу - це прекрасне кіно".

На стадії півфіналу My Street Films - 14 учасників, у фінальний відбір потраплять 10-12 робіт, які і будуть показані на "86". Надя Парфан зазначає, що надалі фестиваль займатиметься українським незалежним кіно і його продюсуванням.

Основною темою фестивалю "86" цього року окреслили енергетику. "Англійською тема називається Power Source, і тут дуже важлива двозначність терміна power - це і енергія, і влада, - пояснює куратор. - Ми хотіли б цього року актуалізувати енергетичний дискурс, бо нам здається, що в найближчому майбутньому це буде дуже важливою темою. У контексті українсько-російського конфлікту, зростання цін на традиційні енергоносії проблема енергетики буде виринати знову і знову. Це, як мені здається, призведе до реалізації божевільний ідей мрійників, утопій".

Зараз спадає роль соціальних і традиційних медіа, тому важливим стає документальне авторське висловлювання. Документальне кіно взагалі дуже корисне для інформаційного здоров\'я. Воно допомагає протистояти пропаганді.

Окрім відомого фільму американського режисера Чада Грасіа "Російський дятел" - про Чорнобиль та розслідування "справжніх" причин аварії на ЧАЕС, на фестивалі "86" покажуть фільми "Подвійне щастя" (Австрія) - про будівництво точної копії австрійського містечка в Китаї, "Залізне міністерство" відомого режисера-урбаніста Джея Пі Снядекі, який приїде на кінофестиваль і, можливо, дасть майстер-клас. А відкриє фестиваль картина "Історії з бетону" (Чехія-Франція) - про житлову забудову.

Організатори "86" Надя Парфан та Ілля Гладштейн відзначають, що через зростання курсу долара і відсутність зовнішньої культурної політики України організовувати міжнародний кінофестиваль стало складніше.

Утім на місцевому рівні, у Славутичі, фестиваль підтримують: "Нас підтримували і торік, відгукнулася і влада, і місцеві жителі, - розповідає Ілля. - Але цього року в місті змінилася влада, прийшли молодші - їм цікаво те, що ми робимо".

Місцеві жителі також беруть участь у програмі My Street Films і знімають власні фільми. Крім того, під час фестивалю в Славутичі пройдуть фестивальний маркет і дитяча програма, яка торік була популярна в місцевих глядачів.

Нагадаємо, що фестиваль кіно і урбаністики "86" проходитиме в місті Славутич з 28 квітня по 3 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram