ГоловнаКультура

Відкриття "Тижня українського кіно" у Парижі відвідав Михайло Саакашвілі

Фестиваль українського кіно відкрився фільмом про Майдан "Український аргумент"

8 квітня у Парижі, в кінотеатрі La Filmotheque у Латинському кварталі, стартував тиждень українського кіно. Відкриття фестивалю українського кіно відвідав екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі.

Пилип Іллєнко, Андрій Халпахчі і Михайло Саакашвілі на відкритті "Тижня українського кіно"
Фото: LB.ua
Пилип Іллєнко, Андрій Халпахчі і Михайло Саакашвілі на відкритті "Тижня українського кіно"

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

"Тиждень українського кіно" у Парижі відкрилася документальним фільмом Сергія Маслобойщикова "Український аргумент". Фільм складається з фрагментів розмов з учасниками подій на Майдані і з їхніми противниками - учасниками "Антимайдану". Представляючи фільм, режисер зазначив, що не варто чекати від нього "особливої естетики". "Головне, щоб люди побачили людей", - упевнений Маслобойщиков.

"Є думка, що революція була насаджена кимось згори, але це неправда, вона робилася з ініціативи знизу, - розповів він. - Ви побачите інтерв'ю з людьми, які зробили цю революцію. Цю історію (Майдан - прим.) неможливо було не знімати".

Крім режисера, перед показом фільму і офіційним стартом "Тижня українського кіно" виступили глава Держкіно Пилип Іллєнко, гендиректор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі та голова фонду "Ініціатива заради майбутнього" Ігор Янковський.

Після показу, на якому був переаншлаг (люди сиділи на подушках у проходах) відбулося обговорення фільму - Q&A-сесія із Сергієм Маслобойщиковим.

Сергій Маслобойщиков на Q&A сесії
Фото: LB.ua
Сергій Маслобойщиков на Q&A сесії

Фільм "Український аргумент" ще не був в українському кіно- або телепрокаті. Це також його перший показ у Франції.

Загалом у програмі "Тиждень українського кіно" у Парижі заявлено 6 повнометражних фільмів - крім картини Маслобойщикова, парижанам покажуть "Поводиря" Олеся Саніна, "Братів" Вікторії Трофименко, "Чорний зошит Майдану", збірку короткометражок-переможців "Молодості"-2014 і два класичні фільми - "Шкурник" Миколи Шпиковського і "Навесні" Михайла Кауфмана.

На прес-конференції, що передувала відкриттю "Тижня", виступили Пилип Іллєнко, Андрій Халпахчі, актриса Джамала (яка приїхала представити фільм "Поводир") і міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Нагадаємо, з 7 квітня по 7 травня у Парижі триватиме фестиваль української культури "Україна – вільна сцена", в рамках якого відбудуться покази вистави Влада Троїцького "Собача будка", концерти Dakh Daughters, творів Валентина Сильвестрова та виставки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram