Спецтема
Календар українського мистецтва

9 квітня. Георгій-Олександр Шлейфер

9 квітня 1913 року помер архітектор Георгій-Олександр Шлейфер, автор першого хмарочоса в Російській імперії. Георгій Шлейфер побудував у Києві Синагогу Лазаря Бродського, готель «Континенталь» (разом із Брандтом і Городецьким), хмарочос Гінзбурга на 12 поверхів, театр імені І. Франка (тоді театр Соловцова), в якому Шлейфер мав пожиттєво особисту ложу, Київську біржу, кілька прибуткових будинків і спільно з Едуардом Брадтманом розпланував і розбудував цілий квартал - на місці колишньої садиби відомого лікаря, професора Університету Святого Володимира Фрідріха Мерінга з’явилися чотири вулиці – тепер Городецького, Заньковецької, Станіславського й Ольгинська, а колись цей квартал городяни називали «київським Парижем». На жаль, більшість будівель Шлейфера не вціліли. Він також започаткував у Києві артезіанське водопостачання. Г.Шлейфер любив неоренесанс, неокласицизм і модерн, багатий декор фасадів.

О. Мурашко «Портрет Г.П. Шлейфера». Полотно, олія. НХМУ
О. Мурашко «Портрет Г.П. Шлейфера». Полотно, олія. НХМУ

Знаменитий «хмарочос Гінзбурга» (1912) був виконаний на замовлення будівельника-підрядника, купця першої гільдії Лева Гінзбурга, він мав 12 поверхів, висоту разом із шпилем - 67,5 метрів, був обладнаний ліфтами фірми «Otis» і коштував 1 500 000 рублів.

Хмарочос стояв на місці нинішнього готелю «Україна», його називали шедевром у стилі модерн. За призначенням це прибутковий будинок на 94 квартири (близько 500 кімнат). На першому поверсі розташовувався торгівельний центр, а на 12-му в 1918 році відкрив свою художню студію художник Олександр Мурашко. Будинок був зруйнований у 1941 році.

Хмарочос Гінзбурга
Хмарочос Гінзбурга

Шлейфер походив із київських німців, батько - Павло Шлейфер - теж був архітектором і художником. Родина мала семеро дітей. Георгій народився в 1855 році, гімназію закінчив у Києві, архітектурну освіту здобув у Петербурзькому інституті цивільних інженерів. Був одружений з донькою власника великого чавунно-ливарного завода в Ніжині Ольгою Черновою, діти – Георгій і Аріадна.

Крім архітектурної практики, Георгій Шлейфер мав кілька прибуткових будинків, успішно займався банківською діяльністю, був депутатом київської думи, начальником будівельного відділення міської управи, директором і головою правління Київського кредитного товариства. 

Колекціонував живопис – мав роботи Боровиковського, Венеціанова, Тропініна, Пимоненка, Айвазовського, Шишкіна, Куїнджі, Ге, Поленова, Тараса Шевченка, і радо давав картини зі своєї колекції для експонування на виставках.

Будинок Гінзбурга
Будинок Гінзбурга

Хоральна синагога Лазаря Бродського
Хоральна синагога Лазаря Бродського

Театр Соловцова (театр Франка)
Театр Соловцова (театр Франка)

Перше комерційне училище
Перше комерційне училище

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram