ГоловнаЗдоров'я

Осінній спалах ковіду малоймовірний – Кузін

На світовому рівні наразі немає нових мутацій коронавірусу, окрім FLiRT, тому осінній спалах ковіду малоймовірний.

Осінній спалах ковіду малоймовірний – Кузін
Ігор Кузін
Фото: фейсбук Ігоря Кузіна

Таке припущення висловив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю Українській правді.Життя.

“Приблизно з вересня ми вже будемо реєструвати циркуляцію інших респіраторних вірусів, які витіснять COVID-19 із загальної маси. Тобто захворюваність на COVID-19 повинна зменшуватися впродовж цього зимового періоду за оптимального сценарію”, – сказав Кузін.

Він додав, що в деяких регіонах вже захворюваність ковідом йде на спад, і Україна з другого тижня вересня починає переходити до звичайного епідсезону – циркуляції звичайних респіраторних вірусів. 

“Тому зараз ми не можемо казати про те, що треба вводити якісь карантинні, обмежувальні заходи, загальнонаціональні або навіть якісь локальні”, – розповідає головний санлікар.

За його словами, якщо з’явиться новий штам, то захворюваність COVID-19 може додаватися до стандартної захворюваності грипом та гострими респіраторними вірусними інфекціями.

Нагадаємо, літня хвиля коронавірусної хвороби в Україні стала помітною в червні і досягла піку у серпні. Загалом у світі нову хвилю спричинив FLiRT — один з варіантів вірусу, який для цього достатньо мутував. 

МОЗ також оновило рекомендації щодо тих, кому потрібно щепитися від ковіду, зокрема ревакцинуватися на епідсезони. Тепер вакцинуватися треба не всім.


Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.