ГоловнаЗдоров'я

У війну май-слінги стали ще потрібнішими мамам і новонародженим, зокрема передчасно: хто і де може отримати їх безкоштовно

32-річна багатодітна мама Марина примотує до себе немовля май-слінгом у київській квартирі, коли чує — сирена.

31 липня 2024 року тривога сповіщає про атаку «шахедів» на Київщину. Оскільки дитина вже примотана, Олександра швидко спускається до укриття в сусідній школі.

Один «шахед» поміж будинків іде низько — на рівні автівок. Це одна з масованих атак ударних БпЛА, Сили оборони України збивають усі 89 запущених Росією безпілотників.

Майслінги дають мамам мобільність, медичні переваги й додаткову безпеку в разі тривог. І їх можна отримати зараз безкоштовно. LB.ua розповідає і пояснює, як це зробити.

Фото: facebook/Eva Dosuzha

Май-слінг — рятівний круг для мами й дитини

«Я ношу дитину лише в слінгу, бо так можу швидко спуститися в укриття лікарні, швидко дійти до метро, узяти обох старших синів за руки... Слінг-шарф слугує і ковдрою малечі в потязі, і гарантом, що моя дитина в безпеці біля мене», — розповідає сертифікована слінгоконсультантка ГО «Всеукраїнська асоціація слінгоносіння», адвокатка, багатодітна мама Альона Ковріга.

Її асоціація стала партнером проєкту KMC for Ukraine (Метод кенгуру для України) разом з Асоціацією неонатологів України, який фінансує проєкт Rotary Fellowship of Healthcare Professionals.

За ним, з осені 2023 року до відділень новонароджених і перинатальних закладів по всій Україні, особливо в регіони, де тривають активні бойові дії та де перебувають тимчасово переселені українці, передають безкоштовні май-слінги. Уже відшили 11 000, шиють ще 2 000, загалом планують віддати 20 000 слінгів. 

Завдяки цьому згадана на початку тексту Олександра безкоштовно отримала май-слінг у столичному перинатальному центрі.

«Слінгів раніше в нас не було, — каже меддиректор з педіатрії та неонатології Волинського обласного перинатального центру Микола Гнатів. — Але ми ніколи не думали, що будемо використовувати їх не тільки для виходжування немовлят, а й щоб рятувати їх, як доводиться зараз під час повітряних тривог: мами зносять дітей у май-слінгах до бомбосховища».

Май-слінги для здоров’я 

Слінги допомагають налагодити контакт між мамою і дитиною та налаштувати грудне вигодовування, каже президентка Асоціації неонатологів України, професорка Тетяна Знаменська. 

А також є важливим елементом виходжування передчасно народжених дітей. Під час повномасштабної війни це особливо важливо, оскільки вона підвищує рівень стресу у вагітних жінок, через що більшає передчасних пологів порівняно з довоєнним періодом.

Це підкреслює важливість методу кенгуру — контакт шкіра до шкіри: батьки лежать на кріслі з дитинкою на грудях, голий малюк вкритий лише ковдрою. Його використовують неонатальні відділення в усьому світі як золотий стандарт виходжування передчасно народжених, рекомендований ВООЗ.

У кризових ситуаціях (евакуація, спуск в укриття тощо) найоптимальніше проводити кенгуріння в слінгу. Він допомагає підтримувати правильне положення голови й шиї дитини, прилягає до тіла дитини й мами, створює для малюка знайоме відчуття скутості, як у матці, огортає все тіло дитини, краще зберігає тепло, дозволяє мамі вільно рухатися, а в разі потреби безпечно переїхати в інше відділення або медзаклад. І момент виписки настає швидше.

Так і батьки менше втомлюються. Окрім доставки майслінгів, фахівці проєкту консультують медичний персонал у пологових, аби той потім учив батьків правильно користуватися слінгами, носити дитину фізіологічно й безпечно. 

Батьки матимуть певність, що вони мобільні й швидше дійдуть за потреби в укриття, додає Ковріга.

КНП КОР 'Київський обласний перинатальний цент'.
Фото: Всеукраїнська Асоціація Слінгоносіння
КНП КОР 'Київський обласний перинатальний цент'.

Май-слінги можна отримати безкоштовно в перинатальних і пологових України:

1. КНП «Перинатальний центр м. Київ»;

2. ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України»;

3. КНП Київської обласної ради «Київська обласна дитяча лікарня»;

4. КНП «Кіровоградська обласна лікарня»;

5. КНП Сумської обласної ради «Обласний клінічний перинатальний центр»;

6. КНП ХОР «Обласний клінічний перинатальний центр»;

7. КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради;

8. Черкаський обласний перинатальний центр; 

9. КНП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради;

10. КНП «Хмельницький міський перинатальний центр» Хмельницької міської ради;

11. КНП «Кіровоградська обласна лікарня» Кіровоградської обласної ради, Перинатальний центр ІІІ рівня;

12. TMO «Лікарня Святого Миколая», м. Львів;

13. КНП Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна лікарня»;

14. КНП «Вінницька міська клінічна лікарня "Центр матері та дитини"»;

15.КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня № 2»;

16. КНП «Чернівецький обласний перинатальний центр»;

17. КНП «Центральна міська лікарня», м. Чернівці;

18. КНП «Лікарня Святого Мартина» Мукачівської міської ради;

19. КНП «Міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня Кропивницької міської ради»;

20. Хмельницький обласний перинатальний центр КНП «Хмельницька обласна лікарня» ХОР;

21. Перинатального центр КНП «Одеська обласна клінічна лікарня».

Сім’ї, малюки яких вже виросли, можуть передати май-слінги у благодійну слінготеку «Від мами до мами», щоб їх отримали наступні діти.

Май-слінги комплектуються інформаційними брошурами про метод 'кенгуру' для матерів і сімей передчасно народжених дітей, щоб підтримати сім'ї і розповісти про переваги методу.
Фото: Всеукраїнська Асоціація Слінгоносіння
Май-слінги комплектуються інформаційними брошурами про метод 'кенгуру' для матерів і сімей передчасно народжених дітей, щоб підтримати сім'ї і розповісти про переваги методу.

Ольга НиколюкОльга Николюк, ​ сертифікована слінгоконсультантка
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.