ГоловнаЕкономікаБізнес

Міненерго через зниження вимог до запасів вугілля створило загрозу "віялових відключень" електроенергії, - ЗМІ

Вимоги до запасів зростали з початку опалювального сезону, аж поки не впали у грудні. 

Міненерго через зниження вимог до запасів вугілля створило загрозу "віялових відключень" електроенергії, - ЗМІ
Аргентина и Уругвай остались без света
Фото: EPA/UPG

Міністерство енергетики 11 грудня 2020 вдвічі знизило вимоги до мінімальних запасів вугілля на складах ТЕС. Після зниження температури в січні це призвело до критично низького запасу палива на складах і високих ризиків аварійних відключень споживачів, написав Юрій Головньов для "Цензор.нет".

У "Гарантованих запасах відповідно до порядку формування Прогнозованого балансу ОЕС України" закладено вимоги до Міненерго щодо запасів на складах ТЕС. Від початку опалювального сезону ці вимоги зростали, аж поки їх не знизили у грудні.

10 грудня вимога до мінімальних запасів складала 1,58 млн тон, а вже 11 грудня була знижена до 0,85 млн тон. Це дало змогу станціям без порушення ліцензійних умов спалювати вугілля більше, ніж було закладено в прогнози.

Більше вугілля спалювали через збільшення частки теплової генерації, що було пов’язано з ремонтом атомних блоків та забороною імпорту електроенергії. З різким похолоданням ТЕС достатньої кількості вугілля не підвезли.

До 10 грудня формальним очільником Міненерго був Юрій Бойко. Через те, що він пішов на лікарняний, міністерством керувала Ольга Буславець, і в цей час було знижено вимоги до запасів вугілля.

За твердженням Юрія Бойка, різке зниження вимог 11 грудня пов’язано з халатністю працівників НЕК Укренерго щодо розрахунків вимог до мінімально необхідних запасів. Мовляв, Укренерго помилково виставляло завищені обсяги вимог запасів вугілля до Курахівської ТЕС – аж 0,85 млн тон 10 грудня. 11 грудня помилку нібито помітили. Вимоги до мінімальних запасів були знижені до 0,12 млн тон.

"Втім, це ніяк не пояснює, чому вимоги до мінімально необхідних запасів зростали до початку грудня. А з 3 грудня поступово почали знижуватись, поки різко не впали 11 грудня", – зазначив Головньов.

Видобуток 90% енергетичного вугілля і 65%-70% теплової генерації в країні контролює ДТЕК Ріната Ахметова

"Вся ця ситуація виглядає, як спланована компанія. Спочатку лобісти ДТЕК в уряді зробили все для того, щоб скоротити виробіток атомної генерації та дати можливість ДТЕК використати вугілля на ТЕС і заробити на продажі електроенергії. Паралельно, ДТЕК пролобіював заборону імпорту електроенергії і вугілля. Все це було потрібно для збереження високої ринкової ціни електроенергії", - вважає журналіст. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram