ГоловнаЕкономікаДержава

​Уряд вніс електроенергію до соціально значущих товарів

Раніше в цей список був внесений природний газ.

​Уряд вніс електроенергію до соціально значущих товарів
Фото: EPA/UPG

Кабінет міністрів України вніс електроенергію в перелік соціально значущих товарів. Раніше в цей список був внесений природний газ.

Про це йдеться у постанові Кабміну №64.

Міністерству енергетики і Міністерству соціальної політики доручено забезпечити в межах повноважень надання методичних роз’яснень щодо реалізації цієї постанови.

Так, Кабмін затвердив порядок компенсацій для людей, які використовують електроопалення. Така компенсація буде нараховуватися автоматично (на особові рахунки споживачів). Жодних довідок чи заяв писати не треба.

Компенсації на оплату електричної енергії, спожиту у I кварталі  2021 року отримуватимуть такі категорії:

  • населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;
  • населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

"Установити, що надання компенсації, зазначеної у пункті 1 цієї постанови, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету", - йдеться у постанові.

Перелік соціально значущих був затверджений 22 квітня 2020 року на тлі пандемії коронавирусу. До списку входять: борошно, хліб, яйця, масло, гречана крупа, парацетамол, медичні маски та інші товари.

Нагадаємо, 18 січня Кабінет міністрів визнав природний газ товаром, що має істотну соціальну значущість, та на два місяці - лютий і березень - обмежив його ціну для населення. Він не може коштувати більше ніж 6,99 гривень за кубометр.

Також повідомлялося, що Кабмін виділив 1,4 млрд грн на компенсацію власникам електроопалення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram