ГоловнаЕкономікаФінанси

Любченко: податок на виведений капітал не розумію

"Де ми дірки закриємо, якщо це 80+ мільярдів на рік?"

Любченко: податок на виведений капітал не розумію
Фото: Lb.ua

Керівник Державної податкової служби Олексій Любченко не підтримує заміни податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал (ПнВК). Він сумнівається, що держава зможе перекрити недоотримані надходження.

Про це Любченко розказав у інтерв'ю LB.ua.

"Можливо, не вистачає рівня кваліфікації, але я податку на виведений капітал не розумію. Я розумію поляків, які його ввели для малого і середнього бізнесу і через перерозподіл Євросоюзу більш ніж 30 мільярдів євро собі раз - і в бюджет дотацію отримали, тому що в них діра. А де ми ці дірки закриємо, якщо це 80+ мільярдів на рік?" - сказав голова Податкової.

Заступник голови виконавчого комітету реформ Олександр Ольшанський на початку літа говорив, що зараз оптимальний час для введення ПнВК, тому що втрат бюджету від зміни податку з урахуванням кризи може і не бути. Але Любченко каже, що це не так.

"Цього місяця декларування 10 серпня [кінцевий термін подання декларацій з податку на прибуток підприємств за перше півріччя]. Мені 1 травня принесли розрахунки з очікуваним до кінця року. Я трохи напружився, але потім макроцифри подивився - і, думаю, взагалі не проблема. Питання в тому, скільки буде плюса - 15 млрд або 30 млрд? Ось 15 млрд податкова система вже бачить", - сказав він.

Нагадаємо, що введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток було схвалено ще у 2016-му на одному з засідань Національної ради реформ. На початку жовтня 2017 року цей податок був підтриманий на засіданні Кабінету Міністрів. У липні 2018-го законопроєкт про ПнВК було внесено президентом Петром Порошенко в парламент, але його так і не прийняли через відсутність джерел, які компенсували б втрату доходів бюджету.

Міжнародний валютний фонд погодився з введенням ПнВК в Україні, але тільки для компаній з річним оборотом до 200 млн гривень і за умови, що вони повинні будуть авансом заплатити 50% від суми податкових зобов'язань з податку за прибуток за звітний рік. У такому разі ПнВК міг би бути введений для 98% юридичних осіб. Решта два відсотки, які генерують до 85% загальної суми податку на прибуток, продовжували б його платити.

У підсумку ідею зам'яли, а тодішній президент Петро Порошенко запропонував повернутися до ПнВК після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram