ГоловнаЕкономікаБізнес

Зеленський ветував закон про єдиний рахунок для сплати податків і ЄСВ через "тютюнову правку"

Депутатам запропонують прийняти законопроєкт без скандальної правки.

Зеленський ветував закон про єдиний рахунок для сплати податків і ЄСВ через "тютюнову правку"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський 19 лютого ветував закон про введення єдиного рахунку для сплати податків і єдиного внеску на загальнодержавне соціальне страхування.

Як зазначає Міністерство фінансів, причиною цього рішення стала так звана "тютюнова правка" депутата Олександра Дубінського, через яку наприкінці минулого року виробники цигарок зупиняли виробництво.

"За своєю суттю ця правка ніяк не пов'язана зі змістом законопроєкту. Вона не стосувалася єдиного рахунку, а мала на меті регулювати націнки для гуртових і роздрібних структур, які здійснюють продаж цигарок. Це спричинило значне обурення виробників тютюнової галузі, через що навіть припинялося виробництво на декількох фабриках. У результаті недовиконання плану збору акцизного податку становило майже 3 млрд гривень. Тобто затримка дуже потрібного бізнесу законопроєкту через шкідливу правку - це не тільки втрата часу, а й збитки для всієї країни", - сказано в повідомленні.

Мінфін сподівається, що Верховна Рада повторно проголосує за єдиний рахунок.

Нагадаємо, що законопроєкт №1049 ухвалили у другому читанні і в цілому 4 жовтня 2019 року.

Через тиждень після прийняття закону British American Tobacco зупинила виробництво на заводі "В.А.Т.-Прилуки" в Чернігівській області. Причиною стало те, що перед другим читанням у законі з'явилася правка нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського, згідно з якою компанії-виробники повинні продавати сигарети гуртовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни.

Наприкінці жовтня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Кабінет Міністрів і найбільші тютюнові компанії знайшли рішення для "тютюнових правок" у законі про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram