ГоловнаЕкономікаБізнес

"Якщо ви використовуєте електроенергію - ви можете отримати вигоду з розумної мережі", - генсекретар Євроасоціації E.DSO Робе

"Якщо ви використовуєте електроенергію - ви можете отримати вигоду з розумної мережі", - генсекретар Євроасоціації E.DSO Робе
Солнечная электростанция в с. Цитуля Львовской обл., 28 апреля 2017. Территория электростанции «Озерна» имеет 146 тис. кв м, мо
Фото: EPA/UPG

Модернізація енергомереж і вдосконалення систем обліку електроенергії – це те, чим зараз зайнятий весь світ. Промислове зростання, зростання енергоспоживання домогосподарствами і боротьба за скорочення шкідливих викидів в атмосферу робить перехід ринку до Smart Grid ключовою умовою для виживання. Будь-яка дія для побудови так званих розумних мереж вимагає величезних коштів. Але бездіяльність потребує їх значно більше. Про це пише «Новое Время» в інтерв'ю з генеральним секретарем Євроасоціації E.DSO Роберто Зангранді.

В інтерв'ю НВ Роберто Зангранді стверджує, що «розумна» мережа (Smart Grid) дозволяє споживачам отримувати контрольований доступ до електромереж, компенсувати витрати на електроенергію, і навіть заробляти на її виробництві.

Крім вигод для звичайного користувача, розумні мережі будуть корисні і для бізнесу: «Якщо ви використовуєте електроенергію - ви можете отримати вигоду з розумної мережі. Багато компаній пропонують для бізнесу і, скажімо, спеціалізованих клієнтських баз саме ці послуги: згладжування пікового споживання, раціоналізацію електроенергії, уникання втрат і неефективності. У підсумку це призводить до зниження витрат бізнесу на 10% -12%». - запевняє Зангранді.

Говорячи про роль держави в процесі створення розумних мереж генсек Євроасоціації E.DSO підкреслює: «Потрібно заохочувати ті компанії, які доволі сміливо інвестують у технології і хочуть експериментувати з ними».

В ЄС існують програми підтримки операторів систем розподілу, які створюють на базі своїх активів розумні мережі. Наприклад, програма «Горизонт-2020». Це рамкова програма, яка через фінансування заохочує експерименти з новими технологіями в електроенергетичній системі.

Нагадаємо, Smart Grid (розумна мережа) – набір технологій, що перетворюють енергетичну інфраструктуру старого типу на сучасну цифрову систему. Тільки на основі розумних мереж можливий розвиток сучасної енергетики. Це - модернізовані мережі з використанням останніх IТ-рішень. У мережі інтегровані комунікаційні технології, а також технології для збору інформації про виробництво, передачу та споживання електроенергії, ефективного контролю і управління мережею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram