ГоловнаЕкономікаДержава

Розвиток електромереж має відбуватися за рахунок інвестицій, - Оржель

"Ми досі не ввели РАБ-регулювання, яке дуже потрібне".

Розвиток електромереж має відбуватися за рахунок інвестицій, - Оржель
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Системи транспортування та розподілу електроенергії потребують значних інвестицій. Для того, щоб їх забезпечити, необхідне РАБ-регулювання тарифів. Про це заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель у рамках круглого столу "Зелений" енергетичний перехід України: бачення до 2050 року та наступні кроки", що відбувся 21 лютого, повідомляє УНІАН.

"Галузь формується з системи транспортування, розподілу, там також потрібні значні інвестиції. Ми досі не ввели РАБ-регулювання, яке дуже потрібне. Ми не оновлюємо мереж. У нас є споживач, який також потребує якісного електропостачання за адекватною ціною. Інакше не буде того, хто споживає, не буде мереж, ми не зможемо транспортувати і надати, продати цю кіловатгодину", - стверджує Оржель.

Міністр зазначив, що наразі зроблено мало для інвестиційної привабливості. Оскільки одна з її складових - якість електромереж, які відновлюються повільно.

"Ті рішення, які ми будемо ухвалювати в рамках взаємодії з інвесторами, абсолютно недостатні. Більше того, ми повинні говорити про конкурентоспроможність в принципі економіки. І ще раз хочу підтвердити про розвиток і якесь відновлення мереж. Те, у що ми не вкладаємо зовсім". - наголосив Олексій Оржель.

Нагадаємо, 21 січня Міненерго презентувало Концепцію "зеленого" енергетичного переходу України до 2050 року. Вона передбачає, що більшість інвестицій буде здійснено приватними гравцями, особливо операторами, що вимагатиме зміни підходу до тарифоутворення - від систем "витрати плюс" до таких, які стимулюють інвестиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram