ГоловнаЕкономікаДержава

У Міненерго пообіцяли створити відкриті енергетичні ринки, що стимулюють інвестиції

У міністерстві переконані, оновлення енергетичної інфраструктури повинні надійти від операторів мереж.

У Міненерго пообіцяли створити відкриті енергетичні ринки, що стимулюють інвестиції
Візуалізація розташування вітряків на хребті Боржава

Більшість інвестицій в оновлення енергетичної інфраструктури повинні надійти від операторів мереж, що стане можливим завдяки реформуванню моделі утворення тарифу: від "витрат+" до розвиткового тарифу. Про це зазначають у Концепції стратегії "зеленого" енергетичного переходу до 2050 року, яку підготувало Міністерство енергетики та захисту довкілля, передає РБК-Україна.

Так, у Міненерго сподіваються, що інвесторами в розвиток нових "розумних" мереж виступлять самі оператори мереж. Йдеться про операторів системи розподілу і операторів передачі електроенергії. Для цього держава обіцяє створити відкриті та прозорі енергетичні ринки, що стимулюватимуть до інвестування.

"Більшість інвестицій буде здійснена приватними гравцями, особливо операторами мереж, що вимагатиме зміни підходу до тарифоутворення – від систем "витрати плюс" до таких, що стимулюють інвестиції", - зазначається в Концепції.

Згідно з думкою експертів Міненерго, розвиток "розумних" мереж (smart grids) допоможе компенсувати можливе зростання цін на електроенергію за рахунок впровадження "розумного" керування енергоспоживанням.

Крім того, інвестування в розумні електромережі дозволить більш надійно використовувати об'єкти відновлюваної енергетики, технології накопичування енергії, залучати споживачів до управління попитом і підтримувати приватні об’єкти зеленої генерації – просьюмерів.

Нагадаємо, раніше енергетичний експерт, директор польської консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze Кшиштоф Рогульський зазначав, що RAB-тариф мав бути введеним щонайменше 20 років тому. "Від цього залежить повернення грошей інвестору протягом періоду. І така віддача повинна бути на хоча б пів відсотка, навіть на кілька копійок більше, ніж банківський депозит", - додав експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram