ГоловнаЕкономікаДержава

Абромавичус виступив за збереження держконтролю над "Мотор Січчю"

Держава повинна мати право вето на придбання інвесторами таких критично важливих підприємств, як "Мотор Січ".

Абромавичус виступив за збереження держконтролю над "Мотор Січчю"
Фото: dyvys.in

Гендиректор держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус виступив за збереження державного контролю над компанією "Мотор Січ". Про це він сказав в інтерв'ю "УП".

"Я не знаю, яке рішення прийме АМКУ - все перебуває в юридичній площині, але я вважаю, що компанію "Мотор Січ" держава повинна контролювати", - зазначив він.

За словами Абромавичуса, в Україні слід прийняти закон, згідно з яким держава повинна мати право вето на придбання інвесторами таких критично важливих підприємств, як "Мотор Сич".

Покупець попросив про можливість консолідувати понад 50% акцій заводу. "Укроборонпром" направив в Антимонопольний комітет запит про продовження термінів на два місяці. Абромавичус висловив надію, що протягом цього часу комітет прийме рішення.

Він також побоюється, що, купуючи "Мотор Січ", китайці купують технології.

"Ми хочемо домовитися з новими власниками про наші взаємини, вони хочуть підписати нові ліцензійні договори. Тому ще два місяці буде така ситуація. Використовуємо цей час для конкретизації", - зазначив Абромавичус.

Крім того, існують побоювання, що за китайськими покупцями компанії може стояти російський інтерес. "У нас є багато інформації про цю угоду і ще більше чуток. Давайте дочекаємося протягом двох місяців вердикту АМКУ, і, я думаю, там усе зійдеться", - додав Абромавичус.

Нагадаємо, в липні стало відомо, що виргінська Skyrizon Aircraft Holdings Limited, пов'язана з Китаєм, збирається отримати контроль над "Мотор Січчю" спільно з "Укроборонпромом".

У рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій "Мотор Січі", планує отримати контроль понад 50% над іншими офшорними акціонерами українського підприємства - Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99% акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

У серпні на той момент ще радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон відвідав Київ, щоб зустрітися з керівництвом "Мотор Січі" і переконати відмовитися від ідеї продати компанію Китаю. Зазначалося, що угода з "Мотор Січчю" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення свого військового потенціалу.

(У 2017 році Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею "Підготовка до диверсії" у зв'язку з продажем заводу "Мотор Січ" китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.).

У свою чергу, посол Китаю заявив, що США не мають права "нахабно втручатися" в співробітництво України та КНР у військовій сфері. Крім того, на офіційному рівні він заявив про невтручання в "комерційну угоду" між "Мотор Січчю" і китайською компанією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram