ГоловнаЕкономікаДержава

Вітренко про "Північний потік-2": Німеччина сприяє економічному придушенню України

"Доходи від транзиту є дуже суттєвими для української економіки".

Вітренко про "Північний потік-2": Німеччина сприяє економічному придушенню України
Фото: facebook/Новое Время

Виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко вважає, що своєю участю в російському проєкті "Північний потік-2" Німеччина сприяє економічному придушенню України та створює загрози для стабільності постачання газу в Східній Європі.

Про це він сказав в інтерв'ю DW, відповідаючи на запитання про те, що Німеччина відбирає в України роль головного транзитера російського газу в Європу.

"Мова не про те, що відбере роль головного транзитера, а про те, що транзиту через територію України не буде взагалі", - сказав Вітренко.

"Із запуском "Північного потоку-2" можна очікувати, що транзиту через територію України не буде. І Німеччина повинна розуміти, що вона таким чином сприяє економічному придушенню України. Доходи від транзиту є дуже суттєвими для української економіки, а весь український і східноєвропейський газовий ринок був сформований на очікуваннях того, що газ буде йти зі сходу на захід. А такі радикальні зміни (тепер газ повинен йти з заходу на схід, на схід України щонайменше) - це загроза стабільності поставок у регіон", - сказав топменеджер "Нафтогазу".

Він вважає, що Німеччина як один із лідерів Євросоюзу повинна б це розуміти.

Нагадаємо, раніше Вітренко заявив, що втрата російського транзиту може призвести до падіння ВПП України на 0,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram