ГоловнаПолітика

У "Нафтогазі" прогнозують падіння ВВП на 0,7% в разі припинення транзиту газу

"Ми повинні бути готовими до таких наслідків. Ми відчуємо їх уже з січня".

У "Нафтогазі" прогнозують падіння ВВП на 0,7% в разі припинення транзиту газу
Юрий Витренко
Фото: facebook/Новое Время

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що в компанії готові до припинення російського транзиту газу.

Про це він розповів в інтерв'ю "Укрінформу".

"Я сподіваюся, що так. Принаймні ми попереджали завчасно і уряд, і всіх, хто мав приготуватися, що повинні бути готовими до таких наслідків. Ми відчуємо їх уже із січня", - сказав Вітренко.

Він також зазначив, що щомісяця Україна отримувала від транзиту 200-250 млн доларів, а в січні буде фактично остання проплата за грудень 2019-го.

"Але вже в лютому це припиниться. І уряд відчує ефект відразу ж", - сказав Вітренко.

"Чому так песимістично? Тому що, на жаль, це рішення Путіна, і дуже важко передбачити, чи зможе він змінити це рішення під тиском міжнародної спільноти та економічних аргументів", - додав виконавчий директор НАК.

Він також зазначив, що, за розрахунками "Нафтогазу", в результаті втрати транзиту падіння ВВП складе 0,7%.

Нагадаємо, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і російським "Газпромом". Європейська комісія вже запропонувала "Газпрому" підтриманий українською стороною варіант укладення транзитного контракту на 10 років зі щорічним обсягом від 60 млрд кубометрів.

У вересні на тристоронніх переговорах у Брюсселі українська сторона представила майбутнього оператора ГТС України - ТОВ "ОГТСУ", яке передало російській делегації проєкти угод про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартної угоди на транспортування. Крім того, "Нафтогаз" передав росіянам "дорожню карту" дій для завершення відокремлення оператора ГТС.

31 жовтня президент РФ Володимир Путін заявив про готовність знизити ціни на газ для України. При цьому він закликав обнулити судові претензії між "Газпромом" і "Нафтогазом України", пов'язані з урегулюванням проблеми боргу та підписанням контрактів на транзит і постачання газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram