ГоловнаЕкономікаДержава

​У Брюсселі пройшли тристоронні газові переговори щодо транзиту через Україну

Україна відхилила пропозицію "пакетного вирішення" проблем щодо газу.

​У Брюсселі пройшли тристоронні газові переговори щодо транзиту через Україну
Фото: twitter.com/MarosSefcovic

У Брюсселі в понеділок розпочався четвертий раунд тристоронніх (Україна, Єврокомісія і Росія) газових переговорів щодо транзиту через Україну.

Про це йдеться у твіттері віцепрезидента Європейської комісії з Енергетичного союзу Мароша Шефчовича.

Перед цим Шефчович зустрівся окремо з міністром енергетики та захисту навколишнього середовища Олексієм Оржелем і міністром енергетики Росії Олександром Новаком.

Російське агентство ТАСС повідомило, що зустріч почалася на дві години пізніше, ніж планувалося.

Оновлення 19:00. Пресслужба "Нафтогазу України" за підсумками зустрічі заявила, що російська сторона на зустрічі "поділилася цікавими інтерпретаціями "Старих пісень про головне".

"Зокрема, там був трек про врегулювання ситуації за рішенням Стокгольмського арбітражу. Ми попросили надіслати нам офіційну копію на папері, щоб ми не покладалися на публікації в російських ЗМІ і нічого випадково не переплутали. Жодних офіційних пропозицій про врегулювання відкритих питань російська сторона нам досі не передавала. Говорити про будь-які "пакетні вирішення всіх проблем", включаючи питання погашення боргу Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу, до цього неможливо. Чекаємо наступної комунікації", - йдеться у фейсбуці компанії.

"Нафтогаз" заявив, що і Україна, і Єврокомісія підтримують підписання нового довгострокового контракту на транзит значного обсягу газу. З боку України підписантом контракту буде новий оператор ГТС, який буде виведений зі складу групи "Нафтогаз".

Наступні переговори повинні відбутися в листопаді.

За цей час експерти в Москві і Брюсселі мають намір вивчити відповідність змін в українське законодавство нормам Європейського союзу, сказав своєю чергою російський міністр Новак.

"Продовжимо аналіз нормативної бази та українського законодавства для того, щоб ще раз підтвердити - як з боку Росії, так і з боку Єврокомісії, - що українське законодавство дійсно відповідає європейському законодавству, що немає жодних підводних каменів. Про це домовилися", - цитує Новака "Інтерфакс-Україна".

"На мій погляд, консультації пройшли досить позитивно, будемо далі взаємодіяти з нашими партнерами. Чергові консультації ми домовилися провести наприкінці листопада. Всі налаштовані, щоб знайти всі необхідні рішення і забезпечити надійне прокачування газу, транзит газу з 1 січня 2020 року. І будемо продовжувати інтенсивно працювати як на рівні міністерств, так і на рівні компаній", - запевнив російський міністр.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

У "Нафтогазі" скептично налаштовані щодо його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу до 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram