ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБА заявила про серйозне занепокоєння через два законопроєкти "Слуги народу"

ЄБА заявила про серйозне занепокоєння через два законопроєкти "Слуги народу"
Фото: eba.com.ua

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) розкритикувала необґрунтовано різке зростання податкового тиску на окремі галузі, скасування принципу особистої відповідальності податкових інспекторів, ускладнення доступу бізнесу до кредитів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на лист виконавчої директорки асоціації Ганни Дерев'янко до голови парламентського податкового комітету Данила Гетманцева щодо законопроєктів 1209, 1209-1, 1210 і 1210-1.

"Низка пропозицій у законопроєктах продовжують викликати серйозне занепокоєння у компаній-членів асоціації", - заявила Дерев'янко.

Загалом у ЄБА визначили 11 системних проблем цих законопроєктів. Зокрема, бізнес виступає категорично проти штрафних санкцій на податкові накладні, змін у правила трансфертного ціноутворення, донарахування ПДВ для експорту тощо.

Особливу увагу в асоціації звернули на виключення з Податкового кодексу норм про особисту відповідальність податкових інспекторів за необґрунтовані донарахування податків і зборів.

"Платникам податків вдалося налагодити конструктивний діалог з податковими органами не в останню чергу завдяки цій стримувальній нормі в Податковому кодексі. Закликаємо зберегти в ПКУ принцип особистої відповідальності податкових інспекторів", - зазначила виконавча директорка ЄБА.

Також у ЄБА негативно поставилися до ускладнення правил трансфертного ціноутворення, що може суттєво вдарити по роботі в тому числі великих іноземних інвесторів в Україні.

"Пропоновані зміни розширюють права податкових органів, покладаючи значний тягар на платників податків (наприклад, надання податковим органам інформації про укладені контракти на сировинні товари)", - пояснює Дерев'янко.

В асоціації розкритикували ускладнення процесу обліку в податковому обліку відсотків за кредитами та іншими борговими зобов'язаннями. На думку ЄБА, це суттєво погіршить доступність кредитів для фінансування українського бізнесу.

Крім того, ЄБА звинуватила народних депутатів у вибірковому і необґрунтовано різкому підвищенні податкового тиску на окремі галузі промисловості. Йдеться, зокрема, про різке зростання рентної плати на видобуток корисних копалин, у т.ч. залізної руди.

"Суми податку зростуть учетверо і суттєво збільшать собівартість продукції. І це з огляду на надзвичайно високу конкуренцію на цьому ринку, зокрема з боку Російської Федерації", - нагадує Дерев'янко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram