ГоловнаЕкономікаДержава

Гончарук: ніяких окремих переговорів про прямі закупівлі російського газу немає

"Не існує переговорів про купівлю газу, існують переговори про продовження транзиту".

Гончарук: ніяких окремих переговорів про прямі закупівлі російського газу немає
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що ніяких окремих переговорів про прямі закупівлі російського газу не ведуть.

"Не існує якихось окремих переговорів про закупівлю газу в Російської Федерації, існують переговори про продовження транзиту газу з Росії до Європейського Союзу через Україну", - сказав він на брифінгу в середу після засідання уряду України.

Гончарук зазначив, що позиція України в цих переговорах полягає в тому, щоб контракт було укладено за європейськими правилами і щоб він був довгостроковим.

Нагадаємо, 26 листопада виповнилося чотири роки з моменту, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу.

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

Наприкінці лютого 2018 року "Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень у розрахунку відновити поставки з Росії, але "Газпром" повернув гроші і надіслав "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram