ГоловнаЕкономікаДержава

Ціна на газ без транзиту може збільшитися у 1,8 разу

Ціни підскочать до 10 751 грн за тис куб. м без ПДВ і тарифів на транспортування.

Ціна на газ без транзиту може збільшитися у 1,8 разу
Фото: EPA/UPG

Ринкова ціна на газ у разі відсутності транзиту може збільшитися у 1,8 разу.

Про це йдеться у супровідних матеріалах до проєкту постанови Кабміну, яким планується ввести фіксовану страхову ціну для побутових споживачів і виробників тепла до кінця опалювального сезону.

"За інформацією НАК "Нафтогаз України", у разі відсутності транзиту з 1 січня 2020 року ціни на природний газ можуть підскочити до 10 751 грн за тис куб. м без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл", - сказано в аргументації Міненерго.

На грудень 2019 року ціна на газ встановлена на рівні 5861 гривня без ПДВ і тарифів на транспортування і розподіл.

Страховий випадок, який готують у Кабміні, забезпечить продаж газу за зниженою фіксованою ціною з 1 січня 2020 до 1 травня 2020 року.

Метою держрегулювання є забезпечення стабільності і доступності газу в опалювальний період в умовах потенційної відсутності транспортування газу українською газотранспортною системою.

Ця постанова набуває чинності на наступний день після її публікації і діє з 1 січня 2020 року по 30 квітня 2020 року.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує у 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram