ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін з 1 січня має намір ввести "страхову" ціну на газ для населення

Чи купувати газ за фіксованою ціною, повинен вирішувати споживач.

Кабмін з 1 січня має намір ввести "страхову" ціну на газ для населення
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів України з 1 січня 2020 року планує запропонувати побутовим споживачам можливість купівлі природного газу за "страховою" ціною близько 7 тис. грн за 1 тис. куб. м (з ПДВ), яка буде діяти до кінця опалювального сезону.

Про це міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив в інтерв'ю 24 каналу.

"З 1 січня людям буде запропонована певна страхова ціна на газ, вони зможуть її вибрати до кінця опалювального сезону. Вона буде навіть менша, ніж ціна першого кварталу 2019 року, і буде зафіксована до кінця опалювального сезону", - сказав він.

За словами міністра, можливе призупинення з 1 січня транзиту російського газу по території України може привести до значного зростання цін на газ на європейському та українському ринках. У той же час не виключений варіант збереження цін на поточному рівні (в листопаді для населення - 5,9 тис. грн за 1 тис. куб. м, з ПДВ) або їх невеликого зростання.

"Відмова від такої ціни може зіграти як в плюс, так і в мінус", - сказав міністр, зазначивши, що рішення купувати газ за "страховою" ціною чи ні повинен приймати сам споживач.

Нагадаємо, в серпні "Нафтогаз" запустив новий продукт для побутових споживачів під назвою "Газовий запас", за яким побутові споживачі могли придбати газ у вересні за низькою літньою ціною і використовувати його протягом опалювального сезону.

У листопаді "Нафтогаз" збільшив ціну на газ для населення на 14,7%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram